Nova istraživanja dokazala
7

Vakcine protiv HPV-a ne podstiču na promiskuitetno ponašanje djevojčica

Klix.ba
Tinejdžerke koje su primile vakcinu protiv humanog papiloma virusa nemaju veće šanse da ostanu trudne ili dobiju spolno prenosive bolesti u odnosu na djevojke koje nisu primile vakcinu, otkriva posljednje istraživanje koje pobija ranije izjave da vakcina protiv HPV-a podstiče na promiskuitetno ponašanje.

Druga studija, u kojoj je učestvovalo 1.398 britanskih djevojčica od 11 i 12 godina, a koja je objavljena prošle sedmice, također je demantovala prijašnje tvrdnje.

"Stopa ispitivanja je bila vrlo slična, kao i dijagnoze i savjetovanje između obje grupe, te je zaključeno da ne postoji rizik od povećanja mogućnosti da ostanu trudne ili dobiju neku spolno prenosivu bolest", rekao je Robert Bednarczyk, vođa studije koju je uradio Centar za zdravstveno istraživanje Velike Britanije.

Manje od jedan posto svih ispitanih djevojčica je bilo pozitivno na neku od spolno prenosivih bolesti, a isto toliko je bilo pozitivno na test za trudnoću.

"Briga da vakcina protiv HVP-a povećava stopu rizičnog seksualnog ponašanja nema empirijsku osnovu te je klinički i etnički pogrešna. Nova studija je dokazala da dobijanje ove vaknice ne daje signal koji podstiče na seksualni odnos bez zaštite", rekao je Gregory Zimet, pedijatar u Medicinskoj školi Unverziteta Indiana.

Prema podacima istraživanja, 53 posto djevojčica između 13 i 17 godina primile su najmanje jednu dozu ove vakcine u 2011. godini. To je manje od preporučene doze, jer Centar za kontrolu bolesti i prevenciju preporučuje primanje tri doze vakicine protiv HPV-a u dobi između 11 i 12 godina, jer to sprečava širenje bolesti koje mogu rezultirati rakom.

Vakcina se preporučuje ženskim osobama u dobi od 13 do 26 godina, koje je nisu primile u ranijim godinama, te muškarcima između 11 i 21 godinu. Ljekari su naglasili kako se virus može prošriti iako se koriste kondomi ili neka druga vrsta zaštitre jer HPV može živjeti na koži koju kondom ne pokriva, piše USA Today.