Historijski rezultati
1

Vakcina protiv HPV-a smanjuje šanse za razvoj raka grlića maternice za 90 posto

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Vakcina protiv humanog papiloma virusa ili HPV-a smanjuje slučajeve raka grlića maternice za gotovo 90 posto, pokazuju prvi podaci nakon primjene u Velikoj Britaniji. Cancer Research UK opisao je nalaze kao "historijske" i rekao da pokazuju da vakcina spašava živote.

Gotovo svi karcinomi grlića maternice uzrokovani su virusima, a istraživači se nadaju da bi vakcinacija mogla gotovo eliminirati bolest. Također, rekli su da uspjeh znači da će onima koji su vakcinisani možda trebati i mnogo manje testova brisa grlića maternice.

Djevojčicama se nudi vakcina u dobi od 11 do 13 godina, ovisno o tome gdje žive u Velikoj Britaniji, a vakcina se nudi i dječacima od 2019. godine.

Studija, objavljena u časopisu Lancet, sagledava šta se dogodilo nakon što je vakcina uvedena za devojčice u Engleskoj 2008. godine. Te djevojčice su sada u 20-im godinama, a istraživanje je pokazalo smanjenje i predkancerogenih izraslina i 87 posto smanjenja raka grlića maternice.

"Utjecaj je ogroman", rekao je profesor Peter Sasieni, jedan od istraživača.

Smanjenja nisu bila toliko primjetna kod starijih tinejdžera, jer ih se manje odlučilo na vakcinaciju, a u idealnom slučaju dozu trebaju primiti prije nego što postanu seksualno aktivni.

Nada za potpunu eliminaciju bolesti

Sveukupno, studija procjenjuje da je HPV program zaustavio oko 450 karcinoma i 17.200 predkancerogenih stadija.

Profesor Sasieni kaže da je to "samo vrh ledenog brijega" jer su vakcinisani još mladi da obole od raka, tako da će broj s vremenom samo rasti.

U ovom trenutku, žene se pozivaju na bris svake tri do pet godina radi testiranja na rak grlića maternice. Sasieni ističe da bi se i ovaj broj mogao smanjiti na dva do tri puta u životu.

Međutim, istraživanja efekata HPV vakcine se nastavljaju te se još uvijek postavljaju pitanja o tome koliko dugo traje zaštita i da li je potreban pojačivač u srednjim godinama.

Postoji i više od 100 tipova humanog papiloma virusa, a Velika Britanija je počela koristiti vakcinu koja štiti od dva od njih i uskoro će uvesti jednu koja štiti od devet virusa.

Verzije koje uzrokuju rak dovode do opasnih promjena DNK inficiranih ćelija koje ih pretvaraju u rak.

Kako je 99 posto karcinoma grlića maternice uzrokovano humanim papiloma virusima više od 100 zemalja u svijetu započelo je sa korištenjem vakcine što je dio planova Svjetske zdravstvene organizacije da se približe eliminaciji ove vrste raka.