Zdravlje
0

Vaginalni gel protiv HIV-a

Sarajevo-x.com
Švicarski stručnjaci otkrili su tvar koju, kako tvrde, žene mogu u obliku vaginalnog gela koristiti za uspješnu zaštitu od infekcije HIV-om.

Supstanca se može jeftino proizvesti, jednostavno se koristi i učinkovita je, međutim, loša je vijest da još nije pronađena farmaceutska tvrtka koja bi provela potrebna klinička testiranja.

Najveći dio potrebnih istraživanja već je proveden u Ženevi. Tokom tih istraživanja razvijen je anti-HIV mikrobiocid za koji je dokazano da je spriječio prenošenje HIV-a kod majmuna, ali čija se proizvodnja pokazala vrlo skupom.

U daljnjim je istraživanjima otkriveno slično sredstvo čija bi proizvodnja bila mnogo jeftinija. Riječ je o supstanci pod imenom 5P12-RANTES, koja se može koristiti u obliku gela.

Ženevski naučnici sad pokušavaju za projekat pridobiti privatne zaklade i vlade, kako bi mogli finansirati testiranja. Još uvijek nije dokazano uspješno djelovanje kod ljudi.

Prema procjenama programa Ujedinjenih naroda za borbu protiv AIDS-a UNAIDS, u svijetu je 2007. zaraženo HIV-om 2,5 miliona ljudi. Broj ukupno zaraženih bio je veći od 33 miliona. Oko 95 posto zaraženih živi u zemljama u razvoju i nema pristup programima prevencije i liječenja od AIDS-a.