Naučnici poručuju
0

Uz alkohol izbjegnite demenciju

Sarajevo-x.com
Najnovija studija koju su proveli australijski naučnici dokazala je da je konzumiranje manjih količina alkohola dobro za zdravstveno stanje starijih osoba.

Naučnici su ustanovili da će trezvenjaci prije postati senilni nego oni koji u trećoj životnoj dobi umjereno konzumiraju alkoholna pića.

U ispitivanju je učestvovalo oko deset hiljada ispitanika širom svijeta, a na čelu istraživačkog tima bio je doktor Kaarin Anstey iz Centra za istraživanje mentalnog zdravlja na Nacionalnom univerzitetu u Australiji.

"Otkrili smo da su 28 posto manje šanse da će oni koji umjereno piju alkohol oboljeti od Alzhajmerove bolesti u usporedbi sa onima koji nikako ne piju. Također, 26 posto su manje šanse da će patiti od bilo koje vrste demencije", izjavio je Anstey za Reuters.

Studija još nije dokazala zašto je konzumacija alkohola, ako nije u pretjeranim količinama, dobra za prevenciju demencije, jedne vrste bolesti mozga koju karakteriše gubitak određenih mentalnih sposobnosti kao što je pamćenje, opažanje ili orijentacija u prostoru. Doktor Anstey pretpostavlja da je razlog vjerovatno zaštitna uloga alkohola u reduciranju upala i srčanih bolesti, ali i dobrobit socijalne interakcije koja se dovodi u vezu sa konzumiranjem alkohola.

Također je ustanovljeno da je veza između sprječavanja demencije i alkohola ista i kod žena i kod muškaraca, ali se nije preciziralo na koju vrstu alkohola se zaključci odnose i jesu li validni i za konzumaciju ovih pića u mladosti.

Istraživanje je objavljeno u časopisu American Journal of Geriatric Psychiatry.