{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uskoro rano dijagnosticiranje hepatitisa B i C

S
27.4.2011. u 16:57
0
2
Uskoro rano dijagnosticiranje hepatitisa B i C
0
Uskoro rano dijagnosticiranje hepatitisa B i C
U Republici Srpskoj (RS) uskoro će biti realizovan projekat ranog otkrivanja i dijagnostikovanja hepatitisa B i C kod skrivenih pacijenata, a u okviru projekta biće obezbijeđeni brzi testovi za otkrivanje virusa, najavio je savjetnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Milan Skrobić.
Skrobić je rekao da će projekat, koji će zajednički realizovati resorno ministarstvo, Udruženje gastro-entero-hepatologa i kompanija "Roš", integralno uključiti timove porodične medicine, a kratke testove obezbijediće kompanija.

"Nakon toga uslijediće dalja obrada i dijagnostika koja u cijelosti može da se uradi na Kliničkom centru Banjaluka i koja uključuje laboratorijska i PSR testiranja, biopsiju jetre i patohistološke dijagnoze", izjavio je Skrobić na konferenciji za novinare povodom simpozijuma "Značaj ranog otkrivanja virusnih hepatitisa B i C".

On je dodao da će nakon što budu dijagnostikovani, pacijenti biti uključeni u terapiju bez ikakvih ograničenja, dok će Fond zdravstvenog osiguranja obezbijediti i prvu i drugu generaciju antivirotika za pacijente.

"Ljudi koji ne znaju da su oboljeli, jer je bolest skrivena u njenoj prvoj fazi, su i prenosioci bolesti, čime se ona širi, a njene posljedice se u odmakloj fazi ne mogu liječiti", upozorio je Skrobić.

Nacionalni koordinator za hepatitis u RS Antonija Verhas rekla je da su hepatitisi B i C globalni zdravstveni problem i da je u svijetu virusom hepatitisa C inficirano 170 miliona ljudi, dok od hroničnog hepatitisa B boluje oko 350 miliona ljudi, što ga čini drugom zaraznom bolešću u svijetu nakon side.

Ona je istakla da je, zahvaljujući resornom ministarstvu, Fondu zdravstvenog osiguranja i Kliničkom centru Banjaluka pacijentima u RS obezbijeđena moderna antivirusna terapija, a pacijenti imaju kompletnu dijagnostiku.

"Fond zdravstvenog osiguranja RS od novembra 2006. godine u potpunosti snosi troškove liječenja ovakvih pacijenata i od tada je oko 180 pacijenata prošlo antivirusnu terapiju, a danas se na ovom liječenju nalazi 30 do 40 lica. Broj liječenih od hroničnog hepatitisa je od 200 do 300", rekla je Verhas.

Nacionalni koordinator za gastroenterologiju i hepatologiju RS Stevan Trbojević rekao je da će biti uveden potpuno novi koncept liječenja kroz jedinstven sistem piramide bolnica u RS da bi korisnici mogli da imaju najveći dio usluga u svom mjestu, što se u regionu provodi prvi put.

On je podsjetio da je i Parlamentarna skupština Savjeta Evrope u svojoj Deklaraciji kao prioritet liječenje ove bolesti, a nakon današnjeg simpozijuma tražiće se i od Narodne skupštine RS da usvoji takvu Deklaraciju.

Izvršni direktor sektora za zdravstvo u Fondu zdravstvenog osiguranja RS Nenad Babić rekao je da Fond finansira vakcinisanje sve novorođenčadi u RS, te učenika i studenata srednjih medicinskih škola i medicinskih fakulteta, zdravstvenih radnika i svih rizičnih grupa.

Prema njegovim riječima, danas se u RS ne vrši prenatalno određivanje markera na hepatitis B, ali se odmah po rođenju vrši testiranje novorođenčadi, ukoliko je majka pozitivna.

"U RS do 2006. godine nije servisiran nijedan slučaj oboljelih, a od tada Fond obezbjeđuje sve potrebne lijekove za hepatitis C. 2009. godine izdvojeno je 970.000 KM, a 2010. godine više od milion", rekao je Babić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: