Aktuelna pandemija
16

Uskoro ćemo saznati da li su nade i teorije stručnjaka o koronavirusu tačne

DP
Pixabay.com
Pixabay.com
U idućih nekoliko sedmica vidjet ćemo jesu li nade stručnjaka bile opravdane kada je riječ o koronavirusu.

Koronavirus Sars-CoV-2 počeo se širiti svijetom prije nekoliko sedmica i tada su mnogi pričali da je on sličan običnoj gripi – da je opasan za osjetljive grupe, ali da nije nešto zbog čega bismo trebali biti zabrinuti. Sada znamo da je ova procjena bila pogrešna. Prema dosadašnjim podacima, stopa smrtnosti za COVID-19 iznosi najmanje 1 do 2 posto, za razliku od zimske gripe, gdje iznosi 0,1 posto. Osim toga, ispostavilo se da je novi koronavirus zarazan koliko i gripa ili čak i više, piše CNN.

Neki stručnjaci se nadaju da će se COVID-19 i ponašati kao gripa, odnosno da će proljeće smanjiti broj oboljelih.

"Ovo je respiratorni virus, a oni nam uvijek uzrokuju probleme tokom hladnih mjeseci", kaže Nelson Michael, vodeći američki istraživač u području vojne medicine.

Gripa napreduje u suhim i hladnim uvjetima, zbog čega je zima sezona gripe u većini sjeverne hemisfere. Promjene vremena tokom zime također imaju efekt, a Michael je predvidio da će se i koronavirus ponašati kao gripa i da će nam "predstavljati manji problem kad zatopli", ali je u isto vrijeme istaknuo i da se virus može vratiti s hladnim vremenom.

Postoji izvjesna nada da će se uz radikalne mjere opreza i toplije vrijeme broj novih slučajeva oboljelih smanjiti, što će dati prostora zdravstvenom sistemu uhvatiti se ukoštac s virusom i kupiti vrijeme za razvijanje vakcine.

"Veoma je važno da svi razumiju da se sada uglavnom pripremamo za ono što nazivamo drugi val", upozorio je Michael.

Šta ako toplo vrijeme ne znači ništa?

Ali što ako se ovaj virus ne ponaša kao gripa? Možemo li se cijele godine boriti s visokim stepenom zaraze? Više od 100 slučajeva oboljelih potvrđeno je u Singapuru, gdje je toplo i vlažno veći dio godine. Australija, Brazil i Argentina trenutno su usred ljeta, a i u njima je potvrđeno desetak slučajeva.

Za sada nema dokaza da određena klima utječe na koronavirus. Neka od najugroženijih područja na svijetu – od Wuhana preko Irana do Južne Koreje – nalaze se manje-više na istoj geografskoj širini, imaju slične temperature i umjerenu vlažnost zraka. Istraživači sa Univerziteta u Marylandu iskoristili su ove podatke u pokušaju da naprave kartu drugih dijelova svijeta koji bi mogli biti pod rizikom od epidemije. Prema njihovim riječima, određeni klimatski uvjeti možda ne utječu na opstanak virusa, ali mogu pomoći u njegovom bržem širenju.

"Osim slične prosječne temperature, vlažnosti zraka i profila geografske širine (lokacije na geografskoj širini od 30 do 50 stupnjeva), ova područja slična su i po vremenu pojave virusa, kada su temperature najniže i u isto vrijeme relativno stabilne više od mjesec dana", pišu autori istraživanja.

Brittany Kmush, stručnjakinja za javno zdravlje iz New Yorka, koja nije sudjelovala u spomenutom istraživanju, kaže da se "gripa i koronavirusi koji inficiraju ljude najčešće javljaju sezonski, jer je broj njihovih slučajeva veći tokom zime", ali ističe da još nije poznato hoće li se tako ponašati i Sars-CoV-2.

Mnogi stručnjaci se nadaju da će ljeto smanjiti broj oboljelih, ali podaci koje dobivamo iz tropskih zemalja ne idu na ruku ovim nadama.

"Pitanje je jesu li tropski slučajevi oboljeli tokom putovanja, jesu li povezani s nekim poznatim slučajem ili se ne zna kako su se zarazili. Ako se virus javlja sezonski, kako temperature budu rasle, očekivani su povezani slučajevi i slučajevi u kojima se ne zna kako se neko zarazio. Mislim da je prerano donositi zaključke o tome ima li COVID-19 sezonski uzorak ili ne", kaže Kmush.

Sezonski strah?

Iako je tokom protekle sedmice potvrđen veliki broj novih slučajeva oboljelih širom svijeta, imamo i dobre vijesti. Epidemije u Kini i Južnoj Koreji, koje su do sada bile najugroženije, po svemu sudeći se stabiliziraju, jer se iz sedmice u sedmicu broj novih oboljelih smanjuje.

To je postignuto zahvaljujući intervenciji zdravstvenih vlasti i kombinacijom karantene i ograničenja putovanja i poticanjem ljudi da rade od kuće i izbjegavaju biti u blizini drugih. Osim toga, javnost je obaviještena o nužnosti strogih sanitarnih protokola.

Međutim, ostaje nam vidjeti hoće li broj slučajeva narasti kada se mjere predostrožnosti smanje ili je virus zaista pod kontrolom.