Problemi sa sfinkterom
9

Urinarna inkontinencija je najčešća komplikacija hirurškog tretiranja karcinoma prostate

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Urinarna inkontinencija ili nemogućnost zadržavanja mokraće je jedna od najčešćih komplikacija hirurškog odstranjenja prostate, prenosi Health24.

Prostatektomija je hirurška procedura koja uključuje uklanjanje prostate u procesu liječenja karcinoma ovog organa. Ovo je uobičajena opcija liječenja s dobrom prognozom, a također se i zračenje može uključiti kao jedna od terapeutskih metoda.

Nažalost, ova dva tretmana mogu imati i određene nuspojave, a najčešća među njima je urinarna inkontinencija. Kada se kompletna prostata ili njen dio ukloni hirurškim metodama ili ako se širenje kancerogenih ćelija zaustavi zračenjem, to može poremetiti način na koji se urin zadržava u bešici.

Naime, operacija može oštetiti živce koji kontroliraju bešiku, dok zračenje smanjuje količinu urina koju mokraćna bešika može zadržati. Također, može doći do grčeva koji mogu dovesti do curenja urina.

Hirurzi se trude da sačuvaju što je moguće više područja oko mokraćne cijevi i mišića stezača kako bi na što manju mjeru sveli urinarnu inkontinenciju, ali i dalje ostaje vjerovatnoća da će se nakon liječenja javiti nemogućnost zadržavanja mokraće.

Prema riječima stručnjaka, muškarci koji su imali prostatektomiju često kažu da je urinarna inkontinencija najveći izazov s kojim su se suočili tokom oporavka. Međutim, važno je istaći da će većina muškaraca ponovo uspostaviti kontrolu nad bešikom u roku od šest do dvanaest mjeseci nakon operacije.

Prostata je žlijezda veličine oraha i nalazi se na dnu mokraćnog mjehura. Mokraćna cijev je organ koji zapravo služi za prenošenje sperme i urina, a to se odvija direktno kroz prostatu. Mišić stezač ili sfinkter vrata mokraćnog mjehura je prstenasti mišić u koji se spajaju uretra i mjehur. Kada se sfinkter ošteti tokom operacije ili tretmana zračenjem, urin može nevoljno curiti iz mokraćne bešike, jer se sfinkter više ne može pravilno zatvoriti.

Iako ćete s inkontinencijom obično prestati imati probleme tokom vremena, važno je naučiti kako da kontrolirate mišiće dna zdjelice kako biste mogli bolje upravljati curenjem mokraće. Možete se obratiti i svom ljekaru ili urologu za pomoć.

Kako biste sebi olakšali ovaj period, smanjite broj pića koja konzumirate tokom dana, posebno alkohol i kofein, jer oni mogu iritirati bešiku. Iako je važno kontrolirati unos tečnosti, od vitalne je važnosti da ne dehidrirate, jer će nataložena mokraća iritirati bešiku. Također, izbjegavajte tečnost prije nego što odete u krevet kako biste smanjili broj odlazaka u toalet tokom noći ili kako biste izbjegli curenje dok spavate.