{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Promo
/
Upoznajte "Osnove akupunkture" na seminaru u Sarajevu

4.5.2018. u 15:12
173
Upoznajte "Osnove akupunkture" na seminaru u Sarajevu
173
Upoznajte "Osnove akupunkture" na seminaru u Sarajevu
Zdravstveni zavod za medicinu sporta Ljubljana, Poliklinika Atrijum i Društvo za akupunkturu Bosne i Hercegovine u saradnji sa Pekinškom akademijom za tradicionalnu kinesku medicinu organiziraju u Sarajevu seminar "Osnove akupunkture" od 18. do 20. maja te od 01. do 03. juna.
Seminar je namjenjen profesionalnom i postdiplomskom usavršavanju ljekara, stomatologa i fizioterapeutra kao i studentima medicine. Predavači su profesori tradicionalne kineske medicine. Polaznici će na kraju uspješno završenog seminara i polaganja testa biti certificirani.

Pogledati program seminara i izvršiti prijavu možete na: https://osnove-akupunkture.poliklinika-atrijum.ba/
Predavači na seminaru su Prim. mr.sci. Mirsad Đugum, dr.med.specijalista interne medicine, akupunkturolog te Prof. Dr. Sc.Edvin Dervišević, dr. med.; spec. med. sporta, akupunkturolog.

Medicinska akupunktura je terapeutski model, gdje se tanke igle koriste u terapiji. To je modalitet koji potiče iz Tradicionalne kineske akupunkture, gde je znanje iz anatomije, fiziologije, patologije i "evidence-based" medicine zapravo osnova.
Medicinska akupunktura je dio konvencionalne medicine , a ne jedan "alternativni medicinski sistem".

"Zavod za akupunkturu BiH je do rata kroz vise od sto seminara educirao preko dvije hiljade ljekara i fizioterapeuta na ovim prostorima. Edukacije sam obavljao i na seminarima za ljekare u Njemačkoj. Danas sa istim profesorima koji su kroz tridesetogodišnju praksu i nova doškolovanja u oblasti akupunture prikupili nova saznanja , otpočinjemo novi ciklus školovanja kroz teorijsku i praktičnu nastavu. Kineska tradicionalna medicina kao i akupunktura je nesto čime se nikada nisam prestao baviti od momenta kada sam je naučio do danas, ponosan sam fascinantim rezultatima i brojem od oko deset hiljada pacijenata koji su prošli tretmanePrincip djelovanja
Ubadanjem metalnih igala u akupunkturne tačke reguliše se energetski tok u određenom funkcionalnom području, odnosno, ponovo se uspostavlja protok energije tamo gdje je poremećen ili prekinut, što dovodi do ravnoteže u cjelokupnom organizmu. Moderna istraživanja pokazala su da se stimulacijom akupunkturnih tačaka podstiče lučenje endorfina i ektofina-oksitocina, hormona koji ublažavaju bol. Kada je reč o smanjivanju i otklanjanju simptoma, neki pacijenti osećaju veliko poboljšanje već za vrijeme tretmana, dok većina primjećuje pozitivan pomak tek nakon nekoliko dana.

Tretmani se sprovode iglama od plemenitih metala, a njihov broj i dubina ubadanja zavise od stanja pacijenta i vrste poremećaja (prodiru kroz sloj od dva milimetra do nekoliko centimetara) i ostaju zabodene od 15 do najviše 30 minuta. Za to vreme, pacijent mora da leži potpuno mirno, jer pokretanje tela može promijeniti pozicije igala i neutralisati njihovo djelovanje, ali i izazvati bol.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: