Razmijenite iskustva
2

Upoznajte muškarca koji je pobijedio leukemiju i napravio platformu za pomoć oboljelima

S.H.P.
Foto: Fabian Bolin
Foto: Fabian Bolin
Bivši investicijski bankar Fabian Bolin pokrenuo je aplikaciju War on Cancer kako bi poboljšao mentalno zdravlje svim ljudima oboljelim od raka. Bolin je pokrenuo ovu platformu nakon što mu je u 28. godini dijagnosticirana leukemija. Utjehu je pronašao u pisanju o svojoj bolesti na Internetu.

Iz bolničkog kreveta Bolin je napisao post koji je za samo 24 sata imao 13.000 dijeljenja. Nakon toga je počeo pisati blog o svojim iskustvima o raku, kako bi pomogao svim oboljelim od neke vrste kancera da nastave svoj život.

"Blog je postao moj spasitelj u onom što će biti najteže i najdramatičnije razdoblje u mom životu. Prirodno, doživio sam mnoštvo različitih emocija i blog je bio moj način da ih se rasteretim. Dijeljenje vlastitog iskustva dalo mi je osjećaj svrhe i smisla. Imao sam potrebu da pomognem ljudima u sličnim situacijama na globalnom nivou. Zbog toga sam odlučio pokrenuti platformu na kojoj će ljudi oboljeli od neke vrste kancera pisati o svojim iskustvima", rekao je Bolin.

War on Cancer sa sjedištem u Švedskoj namijenjen je oboljelim od raka, onim koji su se izborili s ovom bolešću i njihovim najmilijima. Korisnicima pruža mjesto za razmjenu priča i iskustava i povezivanje s drugim ljudima sa sličnim iskustvom.

"Glavna svrha platforme je pripovijedanje priča i društveno umrežavanje. Kao član platforme možete dijeliti svoj put ozdravljenja ili pratiti druge. Osim toga, članovi se mogu uključiti u rasprave u odjeljku s komentarima ili putem privatnih ili grupnih razgovora", objašnjava Bolin.

Nadaju se da će se, zahvaljujući informacijama korisnika platforme, pokrenuti razna istraživanja o ovoj bolesti.

U Bolinovoj kompaniji trenutno radi 13 zaposlenika.

"Naš je tim narastao i imali smo dovoljno sreće da nas stalno pozivaju da govorimo o raku na konferencijama u Evropi i SAD-u i na taj način podižemo svijest o problemima mentalnog zdravlja koji dolaze zajedno s dijagnozama raka", kaže.

Njegov cilj je da svima koji su oboljeli od raka i onima koji su ga pobijedili pruži sigurno mjesto na kojem mogu otvoreno i iskreno govoriti o svojoj bolesti i uspostaviti kontakt i prijateljstva.