Događaj u aprilu
248

Univerzitet u Sarajevu domaćin regionalnog takmičenja iz oblasti farmacije i medicine

Klix.ba
"Pharmaceutical and Medical Knowledge Showdown" je takmičenje studenata medicine i farmacije prvi put održano u Splitu prošle godine, čiji je ovogodišnji domaćin Univerzitet u Sarajevu, tačnije Farmaceutski i Medicinski fakultet. Takmičenje će se održati u glavnom gradu BiH od 25. do 27. aprila ove godine.

Na ovom takmičenju svoje znanje iz farmacije i medicine će pokazati studenti završnih godina studija iz Crne Gore, Hrvatske, Srbije i BiH. Učesnici dolaze s 18 fakulteta iz devet univerzitetskih gradova - Mostar, Tuzla, Banja Luka, Split, Zagreb, Beograd, Novi Sad, Podgorica i Sarajevo.

Osim samih takmičara, takmičenju će prisustvovati i profesori s gostujućih fakulteta, kao i cijenjeni profesori Medicinskog fakulteta Sarajevo i Farmaceutskog fakulteta Sarajevo, koji su domaćini takmičenja. Na organizaciji ovog projekta zajedno rade dva udruženja studenata - Studentska asocijacija Farmaceutskog fakulteta i Udruženje studenata Medicinskog fakulteta.

Pored toga sto će učesnici imati priliku da pokažu svoja znanja i sposobnosti, moći će prisustvovati raznim predavanjima, radionicama te će moći upoznati i osjetiti sve ljepote glavnog grada BiH.

Tema ovogodišnjeg takmičenja je "Primarna zdravstvena zaštita - saradnja doktora i farmaceuta".

"Smatramo da je saradnja zdravstvenih radnika od izuzetne važnosti kada govorimo o zdravlju i brizi pacijenata te se kroz ovaj projekat nastoji izgraditi svijest budućih farmaceuta i medicinara o tome. Takmičenje je koncipirano na način da se sastoji od tri zadatka i to tako da se svakim sljedećim zadatkom pruža što realnije kliničko iskustvo. Timovi će biti sastavljeni od studenata medicine i farmacije s različitih univerziteta te je ovakav način učenja već implementiran u Sjevernoj Americi i mnogim zemljama Zapadne Evrope, a ima za cilj povezati ove dvije nauke u jedinstvenom kliničkom slučaju kako bi se pokazala potrebna saradnja u svakodnevnom radu", saopćili su organizatori.

Oni navode da je takmičenje jedinstveno i po tome što ujedinjuje studente cijelog regiona i pruža im priliku da, pored toga što će pokazati svoj takmičarski duh, pokažu i koliko su ljudi s Balkana, pogotovo mladi, ujedinjeni.