Naučno potvrđeno
0

Umjetna oplodnja ne povećava rizik od razvoja raka

Sarajevo-x.com
Tretmani umjetne oplodnje ne povećavaju rizik od razvoja raka kod žena uprkos upotrebi hormona, potvrdili su švedski naučnici.

U nekoliko prethodnih istraživanja se došlo do zaključka da su lijekovi za plodnost povezani sa rakom dojke, maternice i jajnika.

Međutim, detaljnim istraživanjem naučnika sa Univerziteta Lund u Švedskoj se došlo do podataka da je manje žena koje su se podvrgnule in vitro oplodnji oboljelo od raka u odnosu na one koje nisu.

Naučnici su analizirali podatke koje su dobili od 24.000 žena, a koje su se porodile nakon in vitro oplodnje između 1982. i 2006. godine.

Oni su ove rezultate uporedili sa rezultatima 1,4 miliona Šveđanki koje su se također porodile u tom periodu.

Manje od 2 posto žena koje su se podvrgnule in vitro oplodnji su oboljele od raka u periodu od osam godina, u odnosu na 5 posto žena koje nisu prošle ovaj tretman.

Kada se uračunala starosna dob žena, broj prethodnih porođaja i konzumacija cigareta, ukupni rizik od razvoja raka je bio za 25 posto niži kod žena koje se podvrgnule in vitro tremanu.

"Parovi kojima je potrebna in vitro oplodnja se ne trebaju plašiti rizika od razvoja raka usljed tretmana u kojem se upotrebljavaju hormoni, barem ne onih koji se izvode u Švedskoj. Rizik od razvoja raka je manji nego smo očekivali", rekao je dr. Bengt Kallen.

Prema njegovim riječima, žene koje prođu in vitro tretman su čak zdravije od prosječnih žena, jer češće obavljaju preglede grlića maternice i mamografiju, piše "Daily Mail".