Zdravlje
0

Đumbir kao lijek

Sarajevo-x.com
Sigurno ste već do sada saznali da mnoge namirnice koje redovno koristite u kuhinji sadrže ljekovita svojstva, ali da li znate kakva tačno ljekovita svojstva imaju pojedine namirnice. Ovoga puta donosimo vam korisne informacije o đumbiru, egzotičnoj začinskoj biljki koja je neizostavna namirnica u azijskoj kuhinji, ali u posljednje vrijeme i kod nas.

Đumbir se koristi kao hrana i lijek već hiljadama godina. Kada je riječ o ljekovitim svojstvima đumbira, on može poslužiti kao odlično sredstvo za smirenje stomačne nervoze. Čak su i rezultati nekoliko naučnih studija pokazali da se konzumiranjem đumbira mogu smiriti nezgodne mučnine koje doživljavaju putnici na brodovima za krstarenje.

Ljudi širom svijeta koriste đumbir i za ublažavanje bolova. Tako svježe komade đumbira ili sušeni đumbirov prah možete dodati u hranu i olakšati hronične bolove koji vam zagorčavaju život, naročito ako patite od artritisa.

Prema rezultatima studije naučnika sa Univerziteta u Michiganu iz 2006. godine đumbir može poslužiti i kao učinkovito sredstvo za poticanje samouništenja stanica raka jajnika.

U svakom slučaju potrebne su nove detaljnije analize ljekovitih svojstava ove začinske biljke porijeklom iz Kine, ali preliminarni nalazi su, prema mišljenju stručnjaka, veoma obećavajući.

Ljekoviti dio ove neobične biljke koja može rasti do jednog metra visine predstavlja korijen. Naučnici su dokazali da korijen đumbira smiruje kašalj, stimuliše cirkulaciju, otklanja grčeve, pospješuje funkciju jetre, a i snažan je antioksidans.

Sto grama korijena đumbira ima energetsku vrijednost od 80 kcal, od čega je sadržaj proteina 1,82 g, masti 0,75 g i ugljikohidrata 18 g.

Mineralni sastav korijena đumbira je vrlo raznolik, a u značajnijim količinama sadrži kalij, bakar, magnezij i mangan. Od vitamina sadrži nešto vitamina C, vitamina B skupine, poput vitamina B6, te u manjim količinama pantotensku kiselinu i niacin.

Svježim đumbirom možete začiniti gotovo sva jela od mesa, peradi, ribe, juhe, variva i ukuhanog voća. Komad oguljena korijena se kuha s jelom i naposljetku ukloni ili se sitno nariba.

Aroma će biti intenzivnija ukoliko se korijen samo dobro opere četkom i neoguljen dodaje jelu (narezan ili nariban). Od naribanog đumbira se priprema čaj koji ugodno zagrijava cijelo tijelo, ili se dodaje slatkim jelima i tijestu za kolače.