"Zajedno smo jedno"
281

Udruženje "Think Pink" pripremilo pakete prve pomoći za novooperisane od karcinoma dojke

L. K.
Udruženje "Think Pink – Zajedno smo jedno" i ove godine je pripremilo 1.350 paketa prve pomoći za svaku novooperisanu ženu od karcinoma dojke u Bosni i Hercegovini.

Paketi sadrže: prvu pamučnu protezu, lopticu za vježbanje ruke, preparate za kožu na biljnoj bazi (melem za ožiljke, kantarionovo i ljiljanovo ulje), neseser, priručnik za korištenje prirodnih nadomjestaka za samoliječenje i vodič za žene operisane od karcinoma sa svim neophodnim informacijama. Uz pakete svaka žena dobija i jastućić u obliku srca.

Paketi će biti distribuisani kroz mrežu Think pink koja okuplja 20 Udruženja iz 19 bosanskohercegovačkih gradova i biće dijeljeni ženama nakon operacije na odjelu u bolnici. Tri stotine paketa koje će donirati Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu obezbijeđeni su kroz projekat ReLOaD – regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu koji finansira Europska unija, a implementira Razvojni program Ujednjenih nacija (UNDP). Na ovaj način svakoj ženi koja je prošla kroz teško i traumatično iskustvo poručujemo da nije sama i da ima našu podršku.

"Iako je glavna tema života svih nas prethodnih mjeseci bio virus Covid 19 činjenica je da nažalost druge bolesti nisu nestale, a mi sa sigurnošću možemo to potvrditi za karcinom dojke. Mi osjećamo odgovornost da ostanemo odani našoj misiji, a ona je zdravlje žena. Tako ćemo osim paketića prve pomoći i ove godine ,uz provođenje svih epidemioloških mjera, organizirati Dane zdravlja – besplatne mamografske preglede za žene u ruralnim dijelovima naše zemlje. Glavni cilj ovog projekta je osnaživanje žena iz ruralnih područja i pružanje informacija o zdravim stilovima života koje će ženama pomoći da uspostave zdrave navike i unaprijede svoje zdravlje", kažu iz ovog Udruženja.

"Think Pink – Zajedno smo jedno“ je jedna od najuspješnijih organizacija u Bosni i Hercegovini koja se bavi osnaživanjem zdravlja žena. Zadnjih 15 godina koliko djelujemo u BiH imali smo nekoliko stotina hiljada direktnih korisnika. Najprepoznatljiviji događaj koji organiziramo je Trka/Šetnja za ozdravljenje “Race for the Cure”, koja je od 2008. godine na ulicama glavnog bosanskohercegovačkog grada okupila više od 60.000 građana.