11 stručnih sesija
0

U Sarajevu u septembru Prvi kongres Udruženja endoskopskih hirurga u BiH

FENA
Samir Delibegović predsjednik Udruženja endoskopskih hirurga BiH
Samir Delibegović predsjednik Udruženja endoskopskih hirurga BiH
Prvi kongres Udruženja endoskopskih hirurga u Bosni i Hercegovini s međunarodnim učešćem bit će održan od 6. do 8. septembra u Sarajevu.

Cilj kongresa jeste razvoj endoskopske hirurgije u cijeloj BiH, stalna edukacija, te ostvarivanje saradnje s kolegama iz Evropskog udruženja endoskopskih hirurga (EAES) i kolegama iz susjednih zemalja.

"Učesnici će imati priliku usporediti svoje znanje i vještine, razmijeniti iskustva, steći dragocjena poznanstva koja će im pomoći u daljem usavršavanju i napredovanju", kazao je Samir Delibegović, predsjednik Udruženja endoskopskih hirurga BiH (UEHBH/AESBH) i subspecijalista abdominalne hirurgije.

Na Prvi kongres endoskopskih hirurga u BiH dolaze eminentni stručnjaci iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Turske, Italije, SAD i Engleske. Pored toga, u okviru 11 stručnih sesija predavanja će održati i stručnjaci iz Bosne i Hercegovine, Norveške, Švedske, Poljske, Slovačke, Italije, Turske, SDA-a i Meksika, a interes za dolazak pokazali su i ljekari iz Makedonije, Crne Gore i Australije.

Vrijednosti i potencijal ovog kongresa prepoznao je i Kanton Sarajevo i Grad Sarajevo, te Turistička zajednica Kantona Sarajevo koji podupiru ovaj kongres, saopćili su organizatori.

UEHBH/AESBH ima snažnu podršku predsjednika Evropske Asocijacije endoskopskih hirurga (EAES-a) profesora Andera Pietrabissa, koji dolazi u Sarajevo sa svojim timom. Također, veoma je značajna podrška profesora Miloša Bjelovića, predsjednika Udruženja endoskopskih hirurga Srbije, Igora Stipančića, predsjednika Udruženja endoskopskih hirurga Hrvatske i Aleša Tomažiča, predsjednika Udruženja endoskopskih hirurga Slovenije.

Članovi Udruženja endoskopskih hirurga u BiH nadaju se da će Prvi Kongres biti snažan podsticaj razvoju endoskopske hirurgije u Bosni i Hercegovini, ali i uspostavljanju prijateljstva i saradnje među udruženjima, saopćeno je iz ovog udruženja.