Zdravlje
40

U Sarajevu se okupila eminentna imena u oblasti ginekologije iz BiH i regije

Piše: L. Č.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Danas je u Poliklinici Sunce u Sarajevu, u organizaciji Udruženja za ultrazvuk u medicini Ian Donald Sarajevo, otvoren simpozij koji će u naredna dva dana okupiti eminentna imena iz oblasti ginekologije iz BiH i regije.

Kongres je otvoren govorom prim. dr. Taiba Delića, direktora Ian Donald škole u BiH, nakon čega je uslijedilo predavanje prof. dr. Asima Kurjaka.

U okviru ovog kongresa prvi će put na ovim prostorima biti predstavljen siluet ultrazvuk, odnosno Voluson E10 ultrazvuk. U Evropi postoji deset ovih ultrazvuk aparata i ovo je prvi put da se kao najsavremeniji iskorak u ginekologiji pojavljuje na našim prostorima.

Priznati ginekolog Asim Kurjak, koji je uveo novu dijagnostičku proceduru, tzv. KANET test, koja je verifikovana u svijetu i uz pomoć koje se intra uterino kod djeteta mogu otkriti različiti poremećaji, poput npr. cerebralne paralize, danas je održao predavanje o temi "Kuda ide opstretički i ginekološki ultrazvuk - funkcija fetalnog mozga, najcitiranije područje iz naše regije".

Međunarodna škola ultrazvuka Ian Donald danas aktivno radi u čak 100 zemalja svijeta pod motom "nauka i prijateljstvo", a odnedavno je i Bosna i Hercegovina postala dio ove uspješne medicinske priče, kada je u Sarajevu oformljeno i službeno registrovano Udruženje za ultrazvuk u medicini Ian Donald, ogranak u BiH.

"U vremenu kada se stavovi i principi u medicini svakodnevno mijenjaju i tehnologija napreduje velikom brzinom, cjeloživotno učenje postaje nužnost. Koncept Ian Donald Škole je prilagođen potrebama savremenog ljekara, kliničara kojem će se pružiti nove informacije. Škola je sa svojih stotinu ogranaka širom svijeta u razvijenim i nerazvijenim zemljama rasadnik vrhunskih kadrova te jasno ilustrira da je edukacija globalni i cjeloživotni proces", naveli su iz Poliklinke Sunce, domaćina ovog kongresa, dodavši kako im je zadovoljstvo da u Sarajevu nakon dosta vremena ugoste eminentne predavače i kolege ginekologe iz regije i BiH.

Simpoziju će prisustvovati eminentna imena iz oblasti ginekologije iz Bosne i Hercegovine i regije uz pet akademika predavača i 75 učesnika, a među predavačima su: prof. dr. Asim Kurjak, prof. dr. Veljko Vlaisavljević, prof. dr. Senka Mesihović Dinarević, prof. dr. Milan Stanojević, prof. dr. Sanja Brajnović Zaputović, prof. dr. Nebojša Radunović i prof. dr. Aleksandar Ljubić.

"Prezentiranje i usvajanje novih znanja i tehnologija zasigurno će poboljšati kvalitet zdravstvene usluge ženama i budućim majkama u predstojećem vremenu. Ovakva Škola i njen kontinuirani rad zasigurno će pomoći u ostvarivanju milenijskih razvojnih ciljeva UN o poboljšanju reproduktivnog zdravlja žena i zdravlja djeteta", navode iz Poliklinike Sunce.