Pratiti izvještaje
23

U narednom periodu doći će do smanjena polena drveća, a povećanja polena trava i korova

Klix.ba
Monitoringom koji se u Kantonu Sarajevo vrši putem mjernih stanica "Pofalići" i "Stari Grad", ustanovljeno je kako je zbog nepovoljnih klimatskih prilika došlo je do pada polena u vazduhu sa rekordnih 5.666 polenovih zrna po metru kubnom do 573 polenovih zrna po metru kubnom u periodu od 13.04. do 24.05.2018. godine.

Međutim, s poboljšanjem vremenskih prilika konstatovane su ponovno visoke koncentracije polena u vazduhu, a time i veliki broj polenskih alergija na području KS. U zraku dominira polen drveća breze, graba, jasena, borova, topole, tise, kleke, te trave i korova.

S obzirom na nestabilno vrijeme i najavljene padavine u narednom periodu očekuju se generalno smanjene koncentracije polena u zraku. Nnakon prestanka padavina i povećanja dnevnih temperatura ponovo se očekuju veće koncentracije polena u vazduhu, a time i povećanje alergijskih reakcija.

U narednom periodu će se u vazduhu smanjiti polen drveća, a naglo povećati polen trava i postepeno korova.

Svim osobama koje su alergične na polen preporučuju se da izbjegavaju boravak na Vilsonovom šetalištu, posebno u sezoni cvjetanja lipa, dok se onima koji su osjetljivi na polen trava preporučuje što duži boravak u šumama, posebno tokom ljeta i početka jeseni.

U cilju preventivnog djelovanja, osobama koje su alergične na polen preporučuje se da redovno prate izvještaje o koncentraciji polenskih alergena u vazduhu, dok se osobama koje imaju učestale alergijske reakcije preporučuje da se obrate ljekaru.

Izvještaji o koncentracijama polena u Kantonu Sarajevo se mogu pratiti putem linka na web stranici Ministarstva prostornog uređenja, građenja i okoliša KS.