PROMO
129

U domu Vitalis obilježen Međunarodni dan starijih osoba: Za dostojanstvenu jesen života

Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Međunarodni dan starijih osoba sinoć je uz prigodan program obilježen u Ustanovi socijalne zaštite "Dom Vitalis" u Lužanima na Ilidži u Sarajevu.

Prvog oktobra se obilježava Međunarodni dan starijih osoba u čast poštovanja i brige za starije osobe. Ovaj dan je prilika za isticanje važnih doprinosa starijih osoba u društvu i podizanje svijesti o problemima i izazovima starenja u današnjem svijetu.

U Domu Vitalis, koji ove godine slavi 10 godina postojanja, se posebno brinu za starije osobe, pa su tako i pripremili bogat sadržaj ovog dana. Korisnici Crvenog križa su obradovali korisnike Doma poklonima, a veliko iznenađenje je bio nastup hora djece "Suncokreti" koja su uveselila prisutne pjesmom i plesom.

"Smatramo da za naše korisnike trebamo uvijek napraviti nešto što izlazi iz dnevne rutine koju oni imaju, da se i oni osjete posebnim ovog dana. Posebna radost za njih su djeca i mladi ljudi", kazao nam je direktor Doma Vitalis Borislav Goić.

USZ "Dom Vitalis" je prvi privatni dom u Kantonu Sarajevo, osnovan je 2009. godine. Posebno je specijaliziran za brigu o slabo pokretnim i osobama kod kojih se razvio neki vid demencije o kojima se brinu medicinsko osoblje i socijalni radnici.

"Sve je okrenuto ka korisnicima, želimo da im pružimo što bolji kvalitet života, te da dostojanstveno provode vrijeme u svojoj trećoj životnoj dobi. Kvalitet ovisi najviše o njezi, a tim prvenstveno mislimo na njihovo zdravstveno stanje koje konstantno pratimo, održavamo i po mogućnosti poboljšavamo, ali i djelujemo preventivno ako vidimo neke promjene. Udobnost smještaja, visoka razina medicinskog znanja o njegi pacijenata, kvalitetna ishrana te higijena su standard našeg poslovanja. Stručnost osoblja nam je vrlo važna pa je unutar Doma uposleno 13 iskusnih medicinskih sestara i tehničara sa položenim državnim ispitom. Bitan nam je i socijalni aspekt, pa s našim korisnicima radi socijalna radnica koja posebno prilagođava program u zavisnosti od težine bolesti. Trudimo se da im pružimo dostojanstvenu jesen života", kazao nam je Goić.

Dom Vitalis se nalazi u prelijepom okruženju u mirnom naselju na Ilidži Lužanima. Kapacitet doma je 80 osoba, a korisnicima su na raspolaganju dvokrevetne i trokrevetne moderno namještene sobe sa električnim medicinskim krevetima za nepokretne osobe. Skoro sve sobe imaju izlaz na balkone, a oko zgrade je prelijepi zeleni travnjak na kojem se korisnici za vrijeme lijepog vremena druže i uživaju.

Želja uposlenih je da "Dom Vitalis" bude mjesto gdje osobe treće životne dobi mogu naći sve potrebne sadržaje, učiniti im starost lijepom, udobnom i bezbrižnom, a sve uz "Njegu od srca".

Osim smještaja u domu, Vitalis nudi i usluge kućne njege za pacijente kojima 24 satna njega nije potrebna. Sanitetski prijevoz zaokružuje paket usluga ove kompanije gdje uposlenici sa ambulatnim vozilima prijevoze teško pokretne pacijente kako u gradu Sarajevu, BiH ali i inostranstvu.