U Banjoj Luci izvedena najsavremenija operacija pluća

S
SRNA
6.3.2019. u 15:14
11
13
U Banjoj Luci izvedena najsavremenija operacija pluća
11
U Banjoj Luci izvedena najsavremenija operacija pluća Foto: M.D./Klix.ba
Na Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske u Banjoj Luci danas je izršena operacija koja predstavlja najveći domet grudne hirurgije u liječenju karcinoma pluća.
Riječ je o uniportal VATS hirurgiji, koju ljekari najčešće izvode kod karcinoma pluća i pacijenta operišu pod kontrolom videokamere.

Radi se rez od tri centimetra, a pacijent poslije zahvata ne osjeća bolove i oporavak je maksimalno brz.

Zahvat je izveo ljekarski tim Službe za torakalnu hirurgiju UKC-a zajedno sa ekspertom savremene grudne hirurgije iz Slovenije Tomažom Štupnikom.

Marko Kantar (Foto: M.D./Klix.ba) Marko Kantar (Foto: M.D./Klix.ba)


Načelnik Službe za torakalnu hirurgiju Marko Kantar rekao je da ovu operaciju rutinski izvode samo najbolji centri grudne hirurgije u svijetu.

"Prednost ovog zahvata je što je skoro bezbolan i lako se podnosi, a oporavak je maksimalno brz, za razliku od otvorenih operacija nakon kojih pacijenti leže u bolnici i do deset dana", rekao je Kantar novinarima u Banjoj Luci.

Štupnik je istakao da ovaj zahvat predstavlja veliki iskorak u liječenju.

"Ove operacije traju kraće, te je moguće uraditi veći broj zahvata u toku dana. Nema otvaranja grudnog koša, nego imamo uvećanu sliku koja, uz druge tehničke mogućnosti, doprinosi da radimo brže. I pacijentima je psihički lakše da sve podnesu", rekao je Štupnik, koji je i načelnik Klinike za torakalnu hirurgiju UKC-a u Ljubljani.

Vlado Đajić (Foto: M.D./Klix.ba) Vlado Đajić (Foto: M.D./Klix.ba)


Generalni direktor UKC-a RS Vlado Đajić izrazio je zadovoljstvo što ljekari ove zdravstvene ustanove imaju priliku da od vrhunskog stručnjaka uče najsavremeniji vid operativnog zahvata.

"Odlično sarađujemo sa Kliničkim centrom u Ljubljani, te, osim što su ljekari ovog centra naši gosti, u prilici smo i svakih mjesec dana poslati dva naša ljekara na edukaciju", rekao je Đajić.

Đajić je naveo da, osim u Ljubljani, ljekari UKC-a RS imaju priliku da se edukuju i u Beču i Beogradu, a prije dva dana prvi put su dva ljekara otputovala i u Rusiju, gdje će ostati na edukaciji dva mjeseca.


Komentari (13)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: