Grupa naučnika sa Univerziteta Columbia tvrdi da zasad ne postoje čvrsti dokazi da je so loša po zdravlje, kao ni da će njeno izbjegavanje rezultirati dužim životom.
Danas se ljudima savjetuje kontrola unošenja soli u organizam, a u New Yorku su restorani obavezni jasno označiti prisustvo soli u hrani.
Oko 54 posto od 269 akademskih izvještaja korištenih u istraživanju naučnika sa Univerziteta Columbia podržavaju tezu o smanjenju unosa soli. Što se tiče ostalih izvještaja, 33 posto zaključuju da smanjenje unosa soli ne utječe drugoročno na zdavlje, a 13 posto je neodređenih.
"Nismo pronašli jasne dokaze da smanjenje unosa soli smanjuje rizik od infarkta i moždanog udara kod ljudi s normalnim krvnim pritiskom", izjavio je jedan od autora najnovijeg izvještaja Ludovic Trinquart.
Možda vas zanima
Sjajne reakcije publike
Helem Nejse predstavio četvrti album: 15 novih pjesama s cijelim spektrom muzičkih žanrova
Dizajnerica i ugostitelj
Utjecaj duhanskog dima na odjeću i čulo okusa: Šta su otkrili Stankica Stojanović i Eldar Resić
Vezani članci
Simptom određenih stanja
Žudi li vaše tijelo za soli i slanom hranom? Ovo bi mogli biti razlozi
Ne dodajite je previše
Soljenje hrane može povećati rizik od prerane smrti
Nekoliko prednosti