{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Truvada" - prvi zvanični lijek protiv virusa HIV

S
14.5.2012. u 12:01
15
13
"Truvada" - prvi zvanični lijek protiv virusa HIV
15
"Truvada" - prvi zvanični lijek protiv virusa HIV
U SAD je ozvaničen lijek "truvada" - prvi lijek koji pomaže u prevenciji HIV virusa.
Trogodišnje istraživanje pokazalo je da svakodnevnim uzimanjem lijeka rizik od zaraze zdravih homoseksualaca i biseksualaca opada za 42 posto, u kombinaciji sa korištenjem prezervativa i savjetovanjem.

Prošlogodišnje istraživanje pokazalo je da je kod heteroseksualnih parova, od kojih jedan partner ima HIV, opasnost od zaraze smanjena za 75 posto.

Američki stručnjaci preporučili su Upravi za hranu i lijekove da dozvoli upotrebu prvog lijeka koji se pokazao djelotvornim u prevenciji ove zaraze.

Preporučena je upotreba "truvade" za zdrave osobe koje spadaju u grupu sa visokim rizikom od zaraze, među kojima su homoseksualci, biseksualci i parovi u kojima je jedan partner HIV pozitivan.

Lijek, koji se uzima jednom dnevno, već se prepisuje mnogim pacijentima sa virusom HIV.

Uprava za hranu i lijekove nema obavezu da ispoštuje preporuke Savjetodavnog odbora, ali to obično čini. Konačnu odluku, kako se očekuje, trebalo bi da donese do 15. juna.

Pojedini ljekari smatraju da "truvada" predstavlja korak naprijed ka okončanju epidemije side, dok drugi pak ističu da ljudima daje lažan osjećaj sigurnosti i dovodi do smanjene upotrebe kondoma, najpouzdanijeg sredstva zaštite od HIV-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: