Najmlađa žrtva opake bolesti
0

Trogodišnjakinja iz Kanade se izborila sa rakom dojke

Sarajevo-x.com
Aleisha Hunter
Aleisha Hunter
Djevojčici Aleishi Hunter iz Toronta u Kanadi dijagnosticiran je rak dojke kada je imala samo dvije godine. Podvrgnuta je mazektomiji. Na sreću, najmlađa žrtva zlokobne bolesti se u potpunosti oporavila.

"Znam da sam imala rak u grudima i da su me doktori izliječili. Znam da neki ljudi koji imaju rak idu u raj, ali ja sam sada bolje", kazala je hrabra djevojčica, prenosi Daily Mail.

Majka djevojčice ispričala je da je kvržicu na dojci svoje curice primijetila u decembru 2008. godine nakon što ju je okupala.

"Bila je to tako sitna kvržica. Isprva sam mislila da je to bezopasna cista, no odvela sam je ljekaru. Oni su me uvjerili da nije ništa opasno i poslali nas kući. Ali, kvržica je ubrzo počela da raste", prisjetila se majka Melanie najtežih trenutaka u svom životu.

Nakon što je kvržicima narasla čak dva centimetra Melanie je ponovo odvela malenu Aleishu ljekaru.

"Nisam mogla vjerovati da su joj dijagnosticirali rak dojke. Bila sam u šoku. Nisam vjerovala da je moguće da dijete dobije rak dojke", kazala je majka.

U šoku su bili i ljekari.

"Dvadeset i pet godina radim s pacijentima koji boluju od te bolesti i nikada nisam čula za slučaj da curica u ovim godinama oboli od raka dojke", kazala je doktorica Nancy Down.

Aleisha Hunter je odmah podvrgnuta mazektomiji. Odstranjeno joj je 16 limfnih čvorova ispod pazuha, kako bi bili sigurni da se rak nije proširio. Na sreću, djevojčici nisu bile potrebne kemoterapije ili radioterapije, te je nakon samo tri dana puštena kući.

Ljekari su istakli kako je mala vjerovatnoća da će se rak vratiti, no za svaki slučaj trogodišnjakinja odlazi na redovne kontrole.

Najmlađa djevojčica do sada koja je preboljela rak dojke bila je Hannah Powell-Auslam iz Californije koja je imala samo 10 godina kada joj je dijagnosticirana ta opaka bolest.