Ublažava bol i upalu
29

Tri najčešća uzroka boli i kako ih učinkovito riješiti: Ibuprofen - protuupalni nesteroidni lijek široke primjene

Ibuprofen
Ibuprofen
Bol je najstarije i najčešće čovjekovo iskustvo. Dvadeset posto (20%) odrasle populacije pati od srednje jake ili jake boli koja traje najmanje šest mjeseci. Ovo predstavlja globalni javnozdravstveni, socijalni i ekonomski problem jer utiče na funkciju, radnu sposobnost i kvalitetu života.

Jedan od najčešćih lijekova za liječenje boli je ibuprofen. To je nesteroidni protuupalni lijek (NSAR) čije djelovanje ublažava upalu i bol. Ibuprofen također snižava i povišenu tjelesnu temperaturu, a može se koristiti, među ostalim, za ublažavanje bolova u leđima i vratu, glavi i migrenama, te za ublažavanje boli izazvane osteoartritisom.

Glavobolja i migrene

Tenzijski tip glavobolje najčešći je tip glavobolje u općoj populaciji. Javlja se u gotovo svim starosnim grupama, kod žena u nešto većem broju u odnosu na muškarce.

Tipično za tenzijski tip glavobolje je da je bol blagog do umjerenog intenziteta, obostrana i nepulsirajuća, poput osjećaja stezanja obruča oko glave, pritiska u glavi ili težine na glavi i ramenima. Ponekad je praćena osjetljivošću na svjetlo ili zvukove, rijetko i mučninom, ali bez pogoršavanja pri uobičajenim tjelesnim aktivnostima.

Uzroci tenzijskog tipa glavobolje nisu sasvim poznati dok se glavnim provocirajućim faktorima smatraju stres i psihička napetost.

Migrena je najčešća primarna glavobolja, a definira se kao glavobolja koja traje od četiri do 72 sata. Obilježena je pulsirajućim karakterom, umjerenog do jakog intenziteta, uobičajeno je jednostrana te se pogoršava naprezanjem.

Za liječenje epizodičkih tenzijskih glavobolja, kao i migrena, preporučuje se uzimanje analgetika poput paracetamola, nesteroidnih protuupalnih lijekova, kao što je ibuprofen, i kombiniranih analgetika. Kod hroničnog tipa preporučuje se i preventivno liječenje. Uz lijekove mogu se koristiti i nefarmakološke metode kao što su kognitivno-bihevioralna terapija, relaksacijske tehnike i biofeedback metoda, kojima je cilj prepoznavanje provocirajućih čimbenika i mijenjanje vlastite reakcije na iste.

Bol u leđima i vratu

Sa bolovima u leđima i vratu susreće se tokom života većina populacije. Krstobolju će u životu barem jednom osjetiti osam od deset ljudi, te predstavlja jednu od najčešćih bolesti današnjice.

Prvi put se najčešće pojavljuje u srednjoj životnoj dobi i učestalost se povećava s godinama. Razlozi su sjedalački način života i smanjena fizička aktivnost.

Smrznuto rame je stanje karakterizirano boli, kao i ograničenim aktivnim i pasivnim pokretima u ramenom zglobu. Susreće se u bolesnika dobi od 40 do 60 godina, a pogađa čak od dva do pet posto populacije. Žene češće obolijevaju nego muškarci i omjer obično iznosi 10:3.

U početnoj fazi treba smanjiti bol i upalu primjenom nesteroidnih antireumatika i analgetika, kao i lokalnom primjenom kortikosteroida u zglob ramena. Protuupalni analgetici, poput ibuprofena, učinkovita su pomoć u liječenju boli i upale, ali i povišene tjelesne temperature.

Osteoartritis

Osteoartritis je progresivna, hronična i degenerativna bolest zglobova, koja se smatra glavnim uzrokom hronične onesposobljenosti u svijetu. Može zahvatiti jedan ili više zglobova i lokalnog je karaktera.

Ciljno tkivo je zglobna hrskavica, nakon čega se patološki proces širi na priležeću kost i okolozglobne meke česti, uzrokujući degenerativne i upalne promjene, što za posljedicu ima gubitak funkcije zgloba i bol. Kada jednom započne, proces postaje nepovratan, a postojećim metodama liječenja možemo ga do određene mjere usporiti.

Prevalencija bolesti u svijetu je 15 posto.

Kako bismo kontrolirali bol i upalu zgloba najčešće koristimo nesteroidne antireumatike (NSAR), kao što je ibuprofen. Izbor lijeka ovisi o dobi bolesnika, popratnim hroničnim bolestima, koterapiji i prije svega aktualnoj kliničkoj slici.

Ibuprofen je također jako učinkovit pri ublažavanju boli izazvane zuboboljom, menstrualne boli te boli prilikom uganuća i istegnuća zglobova te je učinkovita pomoć u liječenju boli i upale, ali i povišene tjelesne temperature.

Obratite se svom ljekaru ili farmaceutu ako niste sigurni u ispravno doziranje i obavezno proučite priloženu uputu o lijeku prije početka uzimanja bilo kakvih lijekova.