Ožiljci vremena
0

Traume kroz koje prolazimo ostavljaju tragove na licu

Sarajevo-x.com
Svaka bora na našem licu slika je vremena koje je prošlo, mnogi od nas to pomisle kad stanu pred ogledalo. Ipak, realnost je značajno kompleksnija. Nova studija otkrila je da se starenje dešava u fazama i da su te aktivnosti potaknute onim šta proživimo i traumama koje pretrpimo.

Devetogodišnje iscrpno istraživanje procesa starenja provedeno nad 118 žena predstavljeno je na međunarodnom susretu medicinara početkom januara u Parizu. Studiju je proveo plastični hirurg Rajiv Grover iz Londona, a ona pokazuje kako određeni faktori, poput dijeta, gubitaka, razvoda i stresa ostavljaju "ožiljke" na licu.

Osnovni cilj istraživanja bilo je da se utvrdi da li starenje dolazi postepeno ili u fazama. Pokazalo se da određene životne traume omogućavaju ubrzavanje tog procesa, dakle da se ono može dogoditi u fazama.

Ispitivane žene imale su između 40 i 45 godina, a u toku prethodnih devet godina praćene su promjene izgleda njihovih lica, piše Daily Mail.

Na kraju su bore analizirane i pokušalo se utvrditi koliko brzo žene stare u toku jedne decenije, te šta im se u tom periodu dogodilo i da li je to ubrzalo cijeli proces.

Lica su im analizirana iz tri dijela: od čela do očiju, od donjeg očnog kapka do gornje usne, te od usta do vrha brade.

"Neke stvari u svom životu ne možete izbjeći, kao što je gubitak posla ili razvod, ali također ima onih koje možete, a to su jo-jo dijete i brzo gubljenje kilograma", objašnjava doktor Grover. "Također je od pomoći i vitamin D."