{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tračanje je dobro za zdravlje

S
13.6.2009. u 15:50
0
7
Tračanje je dobro za zdravlje
0
Tračanje je dobro za zdravlje
Žene su puno sretnije i zdravije ukoliko s vremena na vrijeme tračaju sa svojim prijateljicama, objavljeno je u studiji koju su proveli naučnici sa Univerziteta u Michiganu.
Istraživanje u kojem je učestvovalo više od 160 žena pokazalo je da su žene zdravije ako povremeno tračaju s prijateljicama jer takav vid 'razonode' smanjuje nervozu i ublažuje stres.

Naučnici tvrde da je kod žena koje imaju običaj tračati povećana razina hormona progesterona, koji smanjuje stres, a istovremeno taj hormon je jedan od ključnih faktora socijalnog ponašanja žena.

"Ovaj ženski hormon, koji nastaje u jajnicima, ima veoma važnu ulogu u socijalnom ponašanju žene, jer one koje imaju povećanu razinu progesterona su obično ljubaznije i uvijek spremne pomoći drugima", kazala je profesorica Stephanie Brown koja je predvodila istraživanje.

Sprovedeno istraživanje je veoma važno, tvrde naučnici, i zbog toga što dokazuje vezu između socijalnog ponašanja žene i razine hormona u njenom organizmu. Žena koja ima povećan nivo progesterona sklonija je bliskim i čvrstim vezama, te živi puno sretnije i duže.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: