Uzrok manjak željeza
29

Tinejdžerke koje doniraju krv u opasnosti su od razvijanja sideropenične anemije

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Žene u adolescentskoj dobi imaju veću vjerovatnoću da će razviti sideropeničnu anemiju, tj. stanje uzrokovano nedostatkom željeza, u poređenju sa starijim darivateljima krvi i ženama koje uopće ne doniraju krv, otkriveno je u novom istraživanju.

Najnovija studija ukazuje na to da bi ove žene mogle biti izložene većem riziku od nesvjestice i malaksalosti nakon davanja krvi. No, istraživači ističu da to ne bi trebalo odvratiti ljude od toga da postanu darivatelji krvi, već ih podstaknuti da poduzmu sve potrebne mjere predostrožnosti, kao što je to primjerice uzimanje suplemenata željeza.

Prema Crvenom krstu SAD-a, procjenjuje se da 6,8 miliona ljudi svake godine daruje krv, a veliki dio njih su adolescenti.

Za potrebe ove studije istraživači su pregledali 9.647 učesnica u dobi između 16 i 49 godina, od kojih su sve osigurale uzorke krvi i historiju davanja krvi. Od ukupnog broja ispitanika, njih 2.419 su bile tinejdžerke, prenosi Independent.

Autori objašnjavaju da bi doniranje krvi, koje obično rezultira i crpljenjem 200-250 miligrama željeza od donora, moglo predstavljati prijetnju po zdravlje mladih žena, posebno zato što adolescentice imaju niži volumen krvi, ali više nivoe željeza, što znači da u procesu vađenja krvi gube znatno više željeza za istu količinu krvi u odnosu na starije žene.

Simptomi anemije uzrokovane nedostatkom željeza uključuju umor, nedostatak zraka, blijedu kožu i lupanje srca. Obično se ovo stanje može liječiti uzimanjem suplemenata željeza ili uzimanjem hrane bogate željezom, kao što su leća, orašasti plodovi i zeleno povrće.

Studija je objavljena u časopisu Transfusion.