Zdravlje
0

Test koji otkriva Alzheimerovu bolest u najranijem stadiju

Klix.ba
Britanski istraživači razvili su test koji otkriva Alzehimerovu bolest u njenom najranijem stadiju. Test traži kombinaciju markera u krvi, koji su različiti kod zdravih ljudi i onih kod kojih se bolest počela razvijati.

Univerzitet u Nottinghamu sada radi na razvoju brzog i lakog testa za klinike. To bi moglo značiti mnogo raniju dijagnozu i bolju terapiju, saopćili su istraživači.

Test koristi iste proteine koji su povezani sa Alzheimerovom bolesti. Kroz pažljivu analizu krvi oboljelih, kao i onih sa problemima sa pamćenjem u ranom stadiju, istraživači su pronašli markere koji su veoma karakteristični za ovu bolest. Kada se koristi uz druge dijagnostičke tehnike, ovaj test krvi bi mogao biti veoma koristan.

Profesor Kevin Morgan sa Univerziteta u Nottinghamu kaže da još uvijek moraju dokazati da je test validan i da bi mogla proći čitava decenija do njegove primjene na pacijentima. Ipak, kombinacija markera koju su pronašli izgleda obećavajuje.

"Naš pronalazak je uzbudljiv jer pokazuje da je tehnički moguće razlikovati zdrave ljude od onih sa Alzheimerom samo pomoću testa krvi. Testovi krvi su brz i lak način da se pomogne uspostavljanje dijagnoze. Mi smo veoma ohrabreni ovim pronalaskom i njegovom potencijalnom upotrebom u budućnosti“, izjavio je Morgan.

On je dodao kako postoji nekoliko načina na koje ovaj test može pomoći pacijentima, uključujući i definitivnu dijagnozu, koja trenutno nije uvijek moguća. Također, mogao bi pomoći i tako što bi pacijentima osigurao najadekvatniju terapiju.