Drevni lijek
27

Terapija pijavicama bila je omiljena Staljinu i još uvijek je popularna u Rusiji

Dž. L.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Terapija pijavicama bila je omiljena sovjetskom diktatoru Josefu Staljinu, a ovaj drevni i kontroverzni lijek danas sve više privlači zdravstveno i ekološki osviještenu mlađu generaciju u Rusiji.

Ekipa BBC-ja obišla je jednu od najvećih ruskih klinika za hirudoterapiju, gdje je smještena i najveća svjetska farma pijavica, a kako bi uvidjela način na koji se uzgajaju ova fascinantna bića, ali i liječe ljude.

Liječenje pijavicama ima dugu historiju. Čak i u drevnom Egiptu su se spominjala korisna svojstva ovih bića. U starim dokumentima navodi se da egipatska carica Kleopatra dugo nije mogla ostati u drugom stanju, a tadašnji ljekari joj nisu mogli pomoći. Ona je navodno ozdravila od neplodnosti uz pomoć pijavica te je nakon toga rodila sina.

Međutim, iako terapija pijavicama nije baš tako popularna širom svijeta, u Rusiji je praktikuju brojni stanovnici. Zbog toga se na ruskoj farmi godišnje uzgaja više od tri miliona pijavica.

Staljin je redovno imao terapije pijavicama zbog problema s cirkulacijom. Kako pričaju ruske terapeutkinje, često ih je stavljao na glavu, u predio iza ušiju.

Dubina ugriza pijavice je od 1 do 1,5 milimetar. Nakon što se pripoji na tijelo, ona u krvotok čovjeka ubrizgava jedinstven spoj fermenata koji imaju pozitivan učinak na imunitet. Dakle, dreniranjem krvi iz ranice koju pijavica stvori, tijelo je u stanju da se oslobodi toksina nakupljenih u organizmu.

S druge strane, kako pojašnjavaju terapeuti u Rusiji, pijavice stimuliraju rad unutarnjih organa ubrizgavajući u organizam ljekovite tvari. To su hormoni koji pojačavaju opću lokalnu cirkulaciju, otklanjaju otekline, upale, bolove, trombove te stvaraju nove krvne žile.