Novi tretman za pacijente
1

Tečnost iz morskih trava liječi srce nakon udara

SRNA
Australijanka Poulin Fulton (64) postala je prva osoba na svijetu kojoj je u srce ubrizgana nova tečnost koja bi mogla da spriječi zastoj u radu srca nakon srčanog udara.

Likvidni tretman ili bioabsorbujući srčani matriks, koji je dobijen iz morske trave, ubrizgan je u srce Fultonove dva dana nakon što je imala težak srčani udar. Tečnost bi trebalo da smanji otok konstrukcijom oko mišića koji bi mogao da bude uvećan.

Ljekari se nadaju da će ova procedura spriječiti proširenje koje uzrokuje prestanak rada srca kod oko 40 odsto osoba koje pretrpe srčani udar.

Tokom polučasovne procedure, ljekari su ubrizgali četiri mililitra "tečne naprave" u blokiranu arteriju Fultonove i na kraju je apsorbovao oštećeni srčani mišić. Potom se formira gel koji bi trebalo da drži srčani mišić tokom oporavka i spriječi uvećanje srca. 

Poslije šest sedmica, tečnost bi trebalo da se rastvori i potom da bude izlučena kroz bubrege.

Profesor William van Gaal, koji je izveo proceduru, rekao bi da bi ovaj tretman mogao postati rutinski u roku od tri godine.

"Standardni tretman pacijenata je konzumacija tableta kako bi se spriječilo uvećanje srca, ali to nije uvijek efikasno. Ovo je u potpunosti nov pristup koji bi mogao značiti veliku promjenu u načinu liječenja pacijenata i značajno poboljšavanje njihovog oporavka. Brojni pacijenti, koji pretrpe veliki srčani udar, kasnije umru od zastoja u radu srca pošto im srce postane uvećano kako nadomješćuje oštećeni dio", rekao je Van Gaal australijskim medijima.
Tretman, kojim se takođe smanjuje rizik od stvaranja ugrušaka krvi, obavljen je kao dio studije koji finansira "Ikarija", kompanija koja je proizvela tečnost.