Čuvajte svoje srce
170

Svjetski dan srca obilježen u Mostaru cross utrkom za djecu

Piše: R. D.
(Foto: Klix.ba)
Sportski savez Grada Mostara u saradnji s Udruženjem kardiologa te zajedno s institucijama i udruženjima koja brinu o djeci s posebnim potrebama organizirao je cross utrku na Lenjinovom šetalištu. Tako je na lijep i zdrav način uz mnogo sreće i osmjeha obilježen Dan srca u gradu na Neretvi.

"Posljednja sedmica septembra tradicionalno je rezervisana za Dane srca, skretanje pažnje na značaj bavljenja tjelesnom aktivnošću, na očuvanje dobrog zdravstvenog stanja čovjeka. Aktivnosti počinju organiziranjam ulične utrke za djecu sa posebnim potrebama koja su željela dati svoj doprinos obilježavanju Dana srca. Sutra očekujemo utrku za osnovne i srednje škole, a u nedjelju je planirana šetnja od Španskog trga do Velikog i Malog kuka", kazao je Đenan Šuta, viši sportski menadžer u Sportskom savezu Grada Mostara.

U utrci su učestvovala djeca iz šest mostarskih udruženja ili institucija koje se brinu o djeci s posebnim potrebama, a puno lijepih riječi o ovoj manifestaciji imao je kardiolog dr. Emir Fazlibegović.

"Danas je Svjetski dan srca i čestitam ga svima, to je dan koji je Svjetska zdrastvena organizacija i Svjetska srčana federacija proglasila međunarodnim danom srca u kojem u žižu interesa svjetske javnosti stavlja problem kardio-vaskularnih bolesti. Najviše treba raditi na prevenciji, a fizička aktivnost je dio svih preventivnih programa kardiovaskularne patologije", kazao je doktor Fazlibegović.

Utrka je protekla u sjajnoj atmosferi, a svi učesnici su s osmijehom utrčali u cilj i zaradili vrijedne zlatne medalje.