{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svjetska zdravstvena organizacija: Medicinski kanabis ne izaziva ovisnost i nije toksičan

15.12.2017. u 08:49
64
63
Svjetska zdravstvena organizacija: Medicinski kanabis ne izaziva ovisnost i nije toksičan
64
Svjetska zdravstvena organizacija: Medicinski kanabis ne izaziva ovisnost i nije toksičan
Foto: Ilustracija
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) tvrdi da glavni sastojak u medicinskom kanabisu ne izaziva ovisnost i nije toksičan. Istraživači su mjesecima proučavali kanabidiol, sastojak marihuane koji nije psihoaktivan i često se koristi u medicinske svrhe, a uglavnom dolazi u obliku ulja, kapi ili kapsula.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Upravo na osnovu tog istraživanja, Svjetska zdravstvena organizacija je objavila da sastojak koji sačinjava do 40 posto ekstrakta marihuane nije toksičan i ne izaziva ovisnost. Stručni odbor za ovisnost o drogama ustanovio je da nema dokaza da kanabidiol izaziva probleme sa zdravljem. Osim toga, otkrili su da bi kanabidiol mogao biti dobar za liječenje epilepsije i "brojnih drugih medicinskih stanja".

Iako je izvještaj objavljen u novembru, pažnju je privukao tek ove sedmice nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija objavila konkretne preporuke. Kada je riječ o nabavci i legalizaciji, preporučen je novi pristup kanabisu. Međutim, istraživači ističu da izvještaj ne znači da WHO preporučuje upotrebu kanabidiola. Saopćeno je da kanabidiol ne treba kontrolu ili regulaciju na međunarodnom nivou, nego to treba prepustiti svakoj državi posebno.

"To znači da njegova proizvodnja i opskrba u određene svrhe, kao što su liječenje i istraživanje, ne bi trebala biti zabranjena, jer WHO do sada nije pronašao dokaze o eventualnoj štetnosti kanabidiola", kazao je glasnogovornik organizacije.

Preciznije preporuke i zaključci bit će objavljeni u maju naredne godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: