Objavljena studija
0

Sve veći broj djece u SAD-u uzima melatonin za spavanje

S. M.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Upotreba melatonina postaje "iznimno uobičajena" među američkom djecom, pri čemu gotovo jedno od petero mlađih od 14 godina sada konzumira melatonin kao pomoć spavanju.

Roditelji ga sve češće daju mlađoj djeci. Oko 18 posto djece u dobi od pet do devet godina koristi ga kao pomoć pri spavanju, pokazuje nova studija. Prošle je godine Američka akademija za medicinu spavanja izdala zdravstveni savjet o upotrebi melatonina za mlade.

Rekli su da bi se roditelji trebali posavjetovati s liječnikom prije nego što ga daju djeci.

Melatonin je hormon koji se proizvodi u mozgu i regulira ciklus spavanja osobe. To je jedan od najčešćih dodataka prehrani koji roditelji u SAD-u daju svojoj djeci, prema Harvard Healthu.

U SAD-u se melatonin smatra dodatkom prehrani, za razliku od mnogih zemalja, gdje je klasifikovan kao lijek, i može se kupiti bez recepta.

Istraživanje u časopisu JAMA Pediatrics, objavljeno ovog mjeseca, razgovaralo je s roditeljima 993 djece, u dobi od jedne do 14 godina, i otkrilo je značajan porast prijavljenog korištenja melatonina posljednjih godina.

Iako melatonin može biti kratkoročno rješenje za poboljšanje sna, studija je pokazala da su roditelji redovito koristili melatonin, pri čemu su djeca predškolske dobi uzimala dodatak prosječno 12 mjeseci, djeca u osnovnoj školi 18 mjeseci, a predtinejdžeri 21 mjesec.

Autori upozoravaju da je studija bila relativno mala i ne predstavlja nužno korištenje u cijeloj zemlji.

Ipak, uporaba melatonina, u svim životnim dobima, u porastu je posljednjih nekoliko desetljeća.