|

Sve je u Milkos siru

Sve je u Milkos siru
1.010
Sponzorirani članak
14.11.2014. u 12:57
0
komentara
1k

dijeljenja
Proteini su uz vodu osnovni i najvažniji sastojci ćelije. Obezbjeđuju pravilno funkcionisanje tijela, čvrstine i snage tkiva. Bez proteina nema enzima, hormona i antitijela. Sastavni su dio svake ćelije i osnovni su izvor tvari za izgradnju mišića, krvi, kože, kose itd.


Proteini se nalaze najviše u mesu riba, jajima, mlijeku, jogurtu i siru. Feta sir i mladi sir predstavljaju jedan od najvažnijih izvora proteina, kalcija i fosfora.

Milkos sireviPrateći zahtjeve potrošača Sarajevska mljekara Milkos posvetila se uvođenju linije proizvoda sa dodanom vrijednošću a sve je bazirano na potpuno prirodnom procesu i kvalitetnom mlijeku bez vještačkih dodataka. S obzirom na zahtjeve potrošača odlučili smo početi proizvodnju Milkos feta sira i mladog sira koji su veoma specifični i za koje se može reći da su pravi izvor prirodnih proteina koji se u našim proizvodima nalaze u većoj koncentraciji nego u konvencionalno proizvedenim sirevima ovog tipa. Veoma ja važno istaknuti da naši proizvodi ne sadrže gluten što omogućava da ljudi koji boluju od celijakije i osjetljivi su na gluten slobodno konzumiraju naše proizvode.Bogat izvor proteina surutkeMilkos mladi i feta sir proizvodi se procesom ultrafiltracije i reverzne osmoze čime se omogućava maksimalno iskorištavanje svih sastojaka mlijeka naročito proteina i vitamina. Proizvodi se od retentata koji nastaje koncentrovanjem obranog mlijeka pet puta. Ultrafiltracija i reverzna osmoza kao procesi uzimaju i zadržavaju najbolje i za zdravlje najvažnije sastojke iz mlijeka koji se na taj način konzumiraju u našim sirevima. Posebno su važni proteini surutke koji se na ovaj način zadržavaju u našem mladom i feta siru.

Metoda ultrafiltracije i reverzne osmoze u Milkosu se obavljaju tako da se prije procesa proizvodnje sira izvuče voda iz mlijeka tako da u daljem procesu sirenja nema isticanja surutke. Svi dobri sastojci iz surutke uključujući i proteine se na ovaj način zadržavaju u siru.

Idealan obrokVažno je istaći da se proteini surutke, koji čine približno 20% ukupnih proteina mlijeka, ovom metodom zadrže u siru i daju mu posebnu nutritivnu vrijednost.

Visok sadržaj proteina mladog sira od 15% čini ga pogodnom zamjenom za meso i idealnim obrokom za sportiste i osobe sa pojačanom fizičkom aktivnosti. Nizak sadržaj ugljikohidrata i masti (5%) daju siru dijetetska svojstva. Blagog i primamljivog je okusa sa vrlo malo soli. Može se konzumirati kao dodatak drugim jelima, salatama i slično.Milkos mladi sir proizvodi se procesom ultrafiltracije kojim se zadržavaju svi proteini mlijeka. Posebnu vrijednost mu daju proteini surutke koji čine 20% ukupnih proteina mlijeka.

Sadržaj ovih visokovrijednih proteina u 100 grama mladog i feta sira je 3% što je ekvivalentno konzumaciji 0,5 litara surutke što je i maksimalno preporučeni dnevni unos.

Konzumacija od 250 grama sira dnevno, odgovara konzumaciji 1,25 litara mlijeka dok po sadržaju proteina surutke odgovara 1,25 litara surutke dnevno.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Komentari na članak su isključeni.