{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Super paradajz" protiv raka

S
27.10.2008. u 14:15
0
0
"Super paradajz" protiv raka
0
"Super paradajz" protiv raka
Izgleda kao mješavina narandže i crnog pudinga, ali je ovaj genetski modificirani "super paradajz" zapravo zamišljen kao hrana za borbu protiv raka.
Voće koje miriše i ima okus normalnog crvenog paradajza dobilo je gene cvijeta zijevalice koji mu daju tamnu boju. Međutim, značajnu razliku čini antioksidantni pigment koji štiti protiv bolesti kao što je rak, srčani problemi i dijabetes.

Britanski naučnici koji stoje iza ovog dostignuća vjeruju da je ovaj paradajz odličan primjer genetički modifikovane hrane koja je korisna za zdravlje. Kritičari, na drugoj strani, smatraju da se time sklanja pažnja sa negativnih efekata uzgajanja hrane ovog tipa.

"Super paradajz" osmislili su u John Centru u Norwichu, na istoku Engleske, a pored navedenog sadrži i antocianin, pigment koji se može pronaći u kupini i brusnici. Antocianin je varijetet flavonoida i ima ulogu u prikupljanju štetnih molekula oksigena u tijelu. Inače se može naći samo u lišću paradajza.

Novitet u ishrani predstavila je vođa projekta, profesor Cathie Martin, a može se naći u novom izdanju magazina Nature Biotechnology, javio je britanski list Daily Mail.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: