Negativne posljedice
20

Suhi šamponi su loša navika: Prouzrokuju opadanja kose i stvaranje peruti

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Uslijed nedostatka vremena za pranje kose ili odlazak frizeru, šampon za suho pranje kose može odlično poslužiti, zbog čega je i postao popularan. Međutim, prije nego se odlučite koristiti ovaj preparat, trebali biste znati koje su negativne posljedice njegovog korištenja.

Suhi šampon zapravo nije šampon, niti vrši osnovne funkcije kao tečni šampon. Ovaj preparat ne čisti kosu ili tjeme, već apsorbuje višak ulja kako vaša kosa ne bi izgledala masno i prljavo. Međutim, u procesu prikrivanja prljavštine suhi šampon iritira tjeme i prekida cirkulaciju u glavi što dovodi do potencijalnog gubitka kose.

"Suhi šampon ulazi pod kožu zbog čega vaše tjeme više ne može disati. Uredu je iskoristiti ga jednu noć kad imate sastanak i ne možete stići oprati kosu, ali nije zdravo nastaviti ga koristiti. Želite li da vaša glava ne može disati?", kaže francuski frizer Christophe Robin.

On dalje pojašnjava kako nije veliki problem što pojedini ljudi moraju češće prati kosu jer im se brzo umasti. Umjesto navikavanja na suhi šampon, Robin preporučuje korištenje drugih prirodnih preparata koji mogu dugoročno riješiti problem masne kose kao što su razni čajevi, sok od limuna ili jabukovo sirće.

Glavna baza suhih šampona je dječiji puder koji dolazi u obliku spreja kako bi se lakše nanosio na kosu. Proizvodi ovog tipa su ustvari samo jednokratna pomoć za masnu kosu i ne smiju se koristiti duži period. Šamponi za suho pranje najčešće ostavljaju bijele tragove pudera na glavi koji dodatno isušuje kosu, što dovodi do stvaranja peruti i opadanja kose.

Nakon korištenja suhih šampona, najbolje je što prije kosu oprati intenzivnim tečnim šamponom za detoksikaciju kako bi se isprali nataloženi ostaci pudera.