Vrijedni savjeti
2

Stručnjaci otkrili nekoliko prednosti preznojavanja uz vruću jogu

E. Sk.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Kao što je snijeg stvoren za skijanje, a voda za plivanje, tako je topla i vlažna atmosfera stvorena za vježbanje joge. U Indiji, kolijevci joge, naime, prevladava upravo takva, vruća i vlažna klima pa su ti uvjeti prirodni za vježbanje joge.

Vruća joga postala je popularna posljednjih godina. Nudi brojne prednosti poput tradicionalne joge, kao što su smanjenje stresa, poboljšana snaga i fleksibilnost.

No, uz pojačanu vrućinu, vruća joga također vašem srcu, plućima i mišićima pruža još intenzivniji trening. Mnogi su čuli za izraze "vruća joga" i "bikram joga" koji se međusobno upotrebljavaju, ali oni nisu potpuno ista stvar, pojašnjavaju stručnjaci.

Bikram joga, koju je razvio jogi zvani Bikram Choudhury, izvodi se u sobi zagrijanoj na 41 stepen celzija. Sastoji se od 26 poza i dvije vježbe disanja koje se izvode istim redoslijedom. Sesije za bikram jogu obično traju 90 minuta.

Vruća joga, s druge strane, zaista samo znači da se soba zagrijava iznad normalne sobne temperature. Toplota se može podesiti onako kako instruktor joge želi, mada je to između 27 i 38 stepeni celzija. Za razliku od bikram joge, koja je tiša, ozbiljna praksa, vruća joga često uključuje muziku i više interakcije među ljudima.

Bikram joga je posljednjih godina izgubila sljedbenike zbog optužbi za napad na svog osnivača.

Koje su prednosti vruće joge?

Bez obzira na sobnu temperaturu i vruća joga i bikram joga imaju za cilj pružiti opuštanje uma i poboljšati fizičku kondiciju.

Zagrijano okruženje može učiniti jogu izazovnijom, ali neke od prednosti mogu biti vrijedne kao što su poboljšavanje fleksibilnosti, sagorijevanje kalorija, jačanje kostiju, rješavanje stresa i depresije, smanjenje nivoa glukoze u krvi, hranjenje kože i brojne druge.