Izazivaju sterilitet
23

Stručnjaci objasnili zašto upotreba anaboličkih steroida dovodi do neplodnosti kod muškaraca

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Naučnici su otkrili evolutivni paradoks u čijem su centru muškarci koji narušavaju svoju sposobnost da ostvare potomstvo nastojanjem da izgledaju što privlačnije, prenosi BBC. Ovaj fenomen je nazvan Mossman-Pacey paradoks, po naučnicima koji su ga prvi opisali.

Uzimanje steroida kako bi se brže izgradila mišićna masa ili jednostavno protiv ćelavosti može uveliko oštetiti plodnost i može prouzrokovati glavobolju kod parova koji se trude dobiti djecu.

"Primijetio sam da su neki muškarci koji dolaze na testiranje plodnosti zaista ogromni. Oni se zapravo trude da izgledaju veliko, da izgledaju kao da su 'vrhunac evolucije'. Međutim, oni su ipak vrlo slabi u evolucijskom smislu, jer, bez izuzetka, uopće nisu imali spermatozoide u ejakulatu", kaže James Mossman, profesor na Univerzitetu Brown u SAD-u.

Anabolički steroidi oponašaju efekt muškog hormona testosterona u organizmu i koriste se kao lijekovi za povećanje performansi u teretani s ciljem povećanja mišićne mase. Redovno ih koriste mnogi bodybuilderi.

"Nije li ironično da muškarci odlaze u teretanu kako bi izgledali divno, uglavnom da bi privukli žene, a nehotice pri tome smanjuju svoj reprodukitvni potencijal", rekao je Allan Pacey s Univerziteta u Sheffieldu.

Anabolički steroidi zapravo "lažu" hipofizu, žlijezdu u mozgu, da testisi pojačano rade, a ova žlijezda reagira tako što koči proizvodnju dva hormona - FSH i LH koji su ključni za pokretanje proizvodnje sperme.

Istraživači su također kazali da postoji slična opasnost i kod muškaraca koji koriste ove lijekove kako bi se spriječila ćelavost. Steroidi uglavnom mijenjaju način na koji se testosteron metabolizira u tijelu i on dokazano može ograničiti gubitak kose, ali nuspojave mogu uključivati ​​erektilnu disfunkciju i narušavanje plodnosti.

Allan Pacey je također dodao da je oko 90 posto muškaraca koji su redovno koristili neki vid anaboličkih steroida sterilno.