Šta ima više prednosti
40

Stručnjaci konačno riješili dilemu da li je zdravije tuširati se ujutro ili navečer

E. Sk.
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Vječita je dilema oko toga da li je zdravije tuširati se ujutro ili navečer. Svjetski dermatolozi konačno su dali odgovor na ovo pitanje i mnoge riješili dileme.

Hoćete li otići pod tuš čim otvorite oči ili ste jedni od onih koji ne mogu zamisliti odlazak u krevet ukoliko se prethodno nisu istuširali, stvar je navike. Stručnjaci otkrivaju koja je od te dvije navike bolja za tijelo.

Ako ste među onima koji se probude masnog lica, onda je prva stvar za kojom posežete kozmetika za čišćenje. S druge strane, ako imate suhu kožu, čeznete za jutarnjim umivanjem. Isto vrijedi i kad je riječ o tuširanju, piše Mbg.

Ako se tuširate samo tokom jutra, možda u krevet idete s bakterijama na koži.

"Nekoliko minuta pod tušem može uspješno otkloniti jutarnji umor i razbuditi vas", kaže dermatologinja Loretta Ciraldo.

Ako se teško budite, jutarnji tuš je možda upravo ono što vam treba kako biste nabacili osmijeh na lice. Kako biste postigli šok organizma, pokušajte se ispirati hladnom vodom. Studije su pokazale da hladan tuš ujutro potiče dnevnu produktivnost.

Jutarnji tuš će vas razbuditi, dok će vas večernji pripremiti za spavanje.

"Mnogi smatraju da večernje tuširanje smiruje osjetila nakon napornog dana", kaže Ciraldo.

To potvrđuju i istraživanja koja navode kako kupka ili tuš sat vremena prije spavanja smanjuju temperaturu jezgre tijela i pomažu da se naspavate.

Hoćete li se tuširati ujutro ili prije spavanja, ovisi samo o vama kao i pitanje koliko često se trebate tuširati.

"To je lična stvar i može se mijenjati iz dana u dan, ovisno o aktivnostima", ističe Ciraldo.

Također, možete se tuširati i nakon buđenja i prije spavanja, ovisi o okolini u kojoj boravite, tipu kože te aktivnostima kojima se bavite. No, ako baš treba izabrati stranu, čini se da večernje tuširanje ima više prednosti.