{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stres vas zaista može ubiti

19.5.2013. u 20:36
12
4
Stres vas zaista može ubiti
12
Stres vas zaista može ubiti
Stresan posao može promijeniti način na koji naše tijelo obrađuje masnoće, ako tu nešto krene krivo dolazi do podizanja kolesterola i smrtonosne bolesti srca.
Stručnjaci već godinama govore da je emocionalni stres povezan s rizikom od kardiovaskularnih bolesti koje rezultiraju vođenjem nezdravog načina života što uključuje pušenje, lošu prehranu ili takozvani sjedilački način života.

Novo istraživanje je pokazalo da stres može potaknuti displidemiju, poremećaj koji mijenja razinu masti i lipoproteina u krvi.

Istraživači u bolnici Virgen de la Victoria u Malagi i Univerzitetu Santiago de Compostela su analizirali odnos između stresa na poslu i različitih parametara povezanih sa time kako se masne kiseline ponašaju u tijelu.

Istraživanje koje objavljeno u magazinu Scandinavian Journal of Public Health je provedeno na uzorku većem od 90.000 radnika koji su bili podvrgnuti liječničkom pregledu.

"Radnici koji su kazali da su u posljednjih 12 mjeseci imali poteškoća na poslu imali su veći rizik da pate od displidemije nego oni koji nisu imali nikakvih problema na svom radnom mjestu", kazao je Carlos Catalina, klinički psiholog i stručnjak za stres.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: