Naučnici upozoravaju
0

Stres uzročnik kožnih oboljenja

FENA
Stres, preko imunološkog sistema, podstiče razvoj kožnih oboljenja, pokazali su rezultati njemačko-kanadskog istraživanja, objavljeni u "Američkom časopisu za patologiju". Izloženost stresu izaziva kompleksne reakcije i brojne promjene u imunološkom sistemu, a njegova direktna veza s centralnim nervnim sistemom je odgovorna za različite poremećaje zdravlja koji su reakcija na stres.

U određenim slučajevima, ćelije imunološkog sistema u koži mogu da imaju burnu reakciju, što dovodi do upala koje izazivaju oboljenja kao što su psorijaza ili atopijski dermatitis (hronična alergijska upala kože).

Istražujući mehanizme koji dovode do kožnih oboljenja, naučnici s Medicinskog fakulteta u Berlinu i kanadskog univerziteta "MekMaster" izveli su eksperimet s miševima, izlažući ih zvuku koji kod njih izaziva povećan stres.

Eksperiment je pokazao da stres povećava broj bijelih krvnih zrnaca (leukocita) u ćelijama kože. Njihov broj, međutim, ne raste ako se blokira aktivnost dva proteina - LFA-1 i ICAM-1, čije je svojstvo da privlače leukocite u koži tokom stresa.

Rezultati njemačko-kanadskog istraživanja upućuju i na zaključak da stres aktivira imunološke ćelije prilikom normalne reakcije, ali da njihovo preveliko prisustvo dovodi do razvoja upala koje prate kožna oboljenja.