Majčinstvo u 40-tim
0

Starost majke povećava rizik od autizma kod djece

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Istraživanje sa Univerziteta Davis u Kaliforniji pokazuje da je kod žena koje odgađaju trudnoću znatno povećan rizik da im dijete oboli od autizma. Naučnici tvrde da je rizik za žene u četrdesetim za 50 posto veći nego kod žena u dvadesetim godinama.

U ovoj studiji korišteni su podaci o rođenju djece u Kaliforniji devedesetih godina.

Rezultati su pokazali da se rizik da dijete oboli od autizma povećavao za 18 posto na svakih pet godina sazrijevanja žene. Dodatni rizik kog starijih očeva nije uočen.

"Naše istraživanje izaziva teoriju po kojoj su očeve godine ključni faktor u povećanju rizika od autizma kod djece. Sa majčinim starenjem povećava se rizik od autizma, dok očeve godine doprinose samo ukoliko je otac stariji, a majka ispod 30 godina", rekla je Janie Shelton, saradnica na studiji, a piše Daily Mail.

Kalifornijska studija obuhvatila je 4,9 miliona rođene djece, te 12.159 slučajeva autizma, kako je objavljeno u žurnalu Autism Research.

Djeca koju su dobile majke mlađe od 25 godina s očevi starijim od 40 imala su dvostruko veće šanse da dobiju ovaj poremećaj, nego u slučajevima kad su očevi bili u starosnoj grupi od 25 do 29 godina.

Profesorica Irva Hertz-Picciotto, koja je bila jedan od saradnika na studiji, kaže da još uvijek nije najjasnije zašto kod djece starijih roditelja postoji najviši rizik od autizma.

Na ovom univerzitetu su i ranije rađena istraživanja na temu dječijeg autizma i roditelja. Prije nekoliko godina otkriveno je da neke majke djece autista imaju specifična antitijela koja utječu na proteine u mozgu, zadužene za razvoj mozga.