{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stari Egipćani su bolesti liječili isključivo vinom

S
14.4.2009. u 20:48
2
5
Stari Egipćani su bolesti liječili isključivo vinom
2
Stari Egipćani su bolesti liječili isključivo vinom
Stari Egipćani su koristili vino pretežno u medicinske svrhe, tvrde naučnici koji su analizirali dvije staklenke vina nađene u grobu faraona Scorpiona I.
Dvije staklenke vina koje su naučnici pronašli u grobu jednog od prvih egipatskih faraona Scorpiona I potiču iz 3150. godine prije nove ere. Pronađeno vino oplemenjeno je korijanderom, mentom i borovim iglicama i ruzmarin, a stari su ga Egipćani koristili isključivo kao lijek.

Zapisi na papirusima jasno govore da se vino koristilo za liječenje stomačnih tegoba, bolesti srca, te čak i herpesa.

Antiseptička i terapeutska svojstva vina poznata su oduvijek.

Antički grčki liječnik Hipokrat ga je propisivao kao lijek za nesanicu, diuretik te za ublažavanje groznice i jačanje organizma. Filozof Plinije imao je toliko povjerenje u njegovu ljekovitost da je moć vina izjednačavao s moći bogova. No, osim za liječenje, ono se koristilo i u preventivne svrhe pa su za vrijeme Cezara vojnici svakodnevno dobivali vino za zaštitu zdravlja

Sve do prošlog vijeka, vino se koristilo u bolnicama i ambulantama i to protiv želučanih tegoba i dijareje, protiv mučnine, upala i prehlada, kod oporavka bolesnika, te kao diuretik.

I danas, vino služi kao baza različitim ljekovima. Savremena nauka i medicina je dokazala da pojedini sastojci grožđa i vina sadrže značajne antioksidanse učinkovite u borbi protiv raka, srčanih bolesti i bolesti krvotoka.

Vina bogata vinskim kamenom povećavaju crijevnu sekreciju, a ona sa visokim sadržajem tanina je smanjuju. Crno vino se općenito smatra zdravijim od bijelog.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: