Nekoliko savjeta
56

Šta trebate učiniti ukoliko vas ubode stršljen

I. S.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Iako ubod stršljena nije smrtonosan, važno je znati šta trebate postupiti ukoliko se ovo dogodi. Ukoliko je osoba alergična, ubod može izazvati anafilaktički šok.

Otrov stršljena može se uporediti s onim drugih osa, no po sastavu nije jednak, čak je manje toksičan. No, sam ubod stršljena doživljava se bolnije nego ubod manje ose.

Razlog tome je što je u otrovu stršljena veći udio neurotransmitera acetilholina, supstance koja izaziva osjećaj "pečenja".

Ukoliko vas stršljen ubode, odmah izvucite žaoku. Nemojte koristiti pincetu zato što ćete je gurnuti dublje u kožu. "Sastružite" je s kože tupom stranom noža.

Mjesto ujeda operite sapunom i stavite hladnu oblogu. Ukoliko vas je stršljen ujeo za ruku ili nogu, držite je povišeno u odnosu na trup.

Najopasniji su ujedi u predjelu grla zato što može doći do gušenja. U tom slučaju potražite pomoć ljekara. Ukoliko je osoba alergična i padne u anafilaktički šok, pozovite ljekara ili joj dajte injekciju adrenalina koju ljudi skloni alergijama često imaju pri ruci.