Zdravlje očiju
24

Šta koristiti za suhoću očiju i kako ispravno održavati meke kontaktne leće

Oči su najkompleksniji organ nakon mozga
Oči su najkompleksniji organ nakon mozga
Znate li kako je nastala izreka "u tren oka"? Uraditi nešto brzo kao što to čine naše oči koje su najbrži mišić u tijelu već otkriva važnu činjenicu o njima.

Ako se još pri tome prisjetimo da su oči najkompleksniji organ nakon mozga i najvažnije osjetilo putem kojeg primamo 90% informacija iz okoline, jasno nam je da je zdravlje očiju od izuzetne važnosti za kvalitet našeg života.

No, šta činiti kada oči više nisu "tako brze" te uz silno naprezanje ne uspjevamo dobiti željene informacije o okruženju?

Nakon 40 obavezan oftalmološki pregled

Iako je detaljan oftalmološki pregled potreban nakon 40 godine života te se svakako preporučuje kod djece prije polaska u školu, savremeni način života koji podrazumijeva sve više sati provedenih uz ekrane, bilo računare ili pametne telefone, jedan je od vodećih razloga zašto su sve češći oftalmološki pregledi, odnosno zašto je sve više ljudi koji imaju problema sa vidom.

Nakon 40 obavezno je otići na pregled očiju
Nakon 40 obavezno je otići na pregled očiju

Na zdravlje očiju loše utječe i neadekvatna zaštita od sunca, odnosno izloženost UV zračenju, zagađen zrak, vjetar, dim, boravak u klimatiziranom prostoru, te prašina i brojni alergeni. U slučaju kada je vaš vid još uvijek očuvan, ali se suočavate sa problemom suhih očiju, crvenilom, probadanjem u očima ili osjetljivošću na svjetlo, rješenje pronađite u kapima za oči. Dnevno jedna do dvije kapi u svako oko donijet će pravo olakšanje.

Svakako, odmarajte oči i vodite računa da ishranu obogatite vitaminom A, cinkom i omega-3 masnim kiselinama. No, kada se detektuje problem oslabljenog vida, bilo da je riječ o kratkovidnosti ili dalekovidnosti, iznimno je važno da oči dodatno ne opterećujete, odnosno da na ispravan način koristite pomagala koja se nude, izabrali naočale ili kontaktne leće.

Kako napraviti odabir: Naočale ili kontaktne leće?

U skladu sa preferencijama i načinom života, i svakako uz savjet oftalmologa, odlučit ćete se za jednu ili drugu opciju.

Leće ili naočale - kako se odlučiti?
Leće ili naočale - kako se odlučiti?

Naočale za neke mogu biti i fashion statement, dok drugima upravo potreba da ih uvijek kombinuju sa garderobom predstavlja opterećenje. I dok naočale mogu dodatno zaštiti vaše oči od spoljnjih utjecaja, kao što su vjetar i prašina, često će i zamagliti. S obzirom da su ipak malo udaljene od očiju, smanjuju periferni vid te iskrivljuju sliku. No prednost je definitivno što neće dodatno podsticati suhoću očiju te su ipak, za razliku od kontaktnih leća, dugoročno jefitnije rješenje.

Svakako i kontakte leće imaju brojne prednosti, ali i nedostatke. Idealno liježu na oko i prate zakrivljenost te na taj način pružaju široko vidno polje, ne utiču na modni stil, ne smetaju ako se bavite sportom ili fizičkom aktivnošću i svakako ne mogu zamagliti. Najveći problem sa kontaktnim lećama nastupt će ako zaspite sa njima, jer ćete se ujutro vjerovatno probuditi sa nadraženim i suhim očima. Stoga je obavezna preporuka da se svako veče ispravno skidaju i odlažu, ali i svako jutro uz preporučenu rutinu ponovno stavljaju u oko. Cilj je redovnom higijenom izbjeći potencijalne infekcije oka. Stoga u nastavku nekoliko korisnih savjeta.

Pravilno održavanje mekih kontaktnih leća

Danas je na tržištu veća ponuda kontaktnih leća, od tvrdih, polutvrdih do mekih. Zbog udobnosti, jer su manje i tanje od ostalih pa se gotovo i ne osjete na oku, većina bira meke kontaktne leće.

Da bi bile pravo pomagalo vašim očima potrebno je ispravno ih stavljati i održavati. Najvažnije za početak je higijena ruku, jer samo čistim, tek opranim rukama možete uzeti leću iz kutijice i staviti je u oko. Pri tome vodite računa da je leća ispravno okrenuta, odnosno da izgleda kao zdjela ravnih rubova.

Potrebno je pravilno održavati kontaktne leće
Potrebno je pravilno održavati kontaktne leće

Svako veče, prije odlaska na spavanje, leće je potrebno skinuti kako bi se vaše oči tokom noći odmorile. Ponovno je važno voditi računa o higijeni ruku, ali je podjednako važno očistiti i leće - uraditi njihovu dezinfekciju, ukloniti naslage proteina, pravilno ih pohraniti i vlažiti do narednog korištenja. Sve to moguće je sa samo jednom višenamjenskom otopinom Proculin® soft lens s hijaluronskom kiselinom.

Vrlo jednostavna procedura brzo će postati dio rutine. U dlan stavite leću i nekoliko kapi otopine te je nježno protrljajte nekoliko sekundi. Nakon što ste leće očistili i u kutijicu u kojoj ih čuvate također naspite ovu otopinu. Zahvaljujući funkciji "zaključavanja vode", ova višenamjenska otopina će ih do jutra kvalitetno hidrirati, a vi ćete biti spremni da bezbrižnije zakoračite u novi dan. Ugodnije nošenje leća, bez nadraženosti i suhoće očiju, razlozi zašto se ovaj medicinski proizvod preporučuje i osobama sa osjetljivim očima.