Zdravlje
0

Šta duhan radi vašem tijelu?

Klix.ba
Poznata je informacija da pušenje izaziva rak pluća, no da li ste znali da zbog duhana kosa kod žena brže sijedi, a spermiji kod muškaraca postaju tromi?

Finski ljekari napravili su interaktivnu web-stranicu na kojoj su istakli opasnosti i posljedice pušenja cigareta. Tobacco Body je napravljen u saradnji sa Cancer Societyjem Finske.

Svi pušači imaju povećan rizik od dobijanja želučanih čireva, a katalog fotografija prikazuje i kakva vremenom postaje koža pušača.

Osim što ubrzano sijede, žene koje puše mogu imati i posljedicu ubrzanog rasta dodatnih dlaka na licu i rukama. Da biste vidjeli sve moguće opasnosti za sebe, označite tijelo muškog ili ženskog spola i tada pregledajte svaki dio tijela koji vas zanima. Rezultati su uznemirujući.

"Pušači imaju veću šansu da dobiju fleke po licu, jer duhan smanjuje cirkulaciju, što povećava rizik od infekcija. Također, teško se rješavaju akni", stoji na web-stranici.

Zbog pušenja koža gubi elastičnosti i pušači izgledaju nezdravo i staro.

Studija koju je proveo Medical College u Winsconsinu pokazala je da žene koje puše jednu ili više kutija dnevno mogu ranije ući u menopauzu ili imati neredovan ciklus.

Također, kosa ne raste normalno i opada.

Pušači imaju duplo veći rizik od stvaranja krvnih ugrušaka, a duhan može učiniti lošijim vaš seksualni život.

Gustoća sperme pušača je znatno manja. Otrovi iz cigareta smanjuju koncetraciju i pokretljivost spermija, što može utjecati i na plodnost muškaraca.