Zdravlje
0

Srednjovječni ljudi skloni "atrijalnoj fibrilaciji"

SRNA
Srednjovječne žene, sa abnormalnim otkucajem srca, izložene su povećanom riziku od smrti.

Mnogi ljekari imaju priliku da se upoznaju o atrijalnoj fibrilaciji ili abnormalnim srčanim ritmom kod svojih starijih pacijenata. Međutim, nova studija nagovještava da je iznenađujućem broju srednjovječnih žena, koje su inače zdrave, ustanovljena dijagnoza atrijalne fibrilacije i da su one izložene povećanom riziku od smrti.

Atrijalna fibrilacija događa se kada električni impulsi u dvije od četiri srčane komore počnu da se pojavljuju neredovno ili haotično. Ljekari je često ustanove ako pacijenti dođu sa simptomima preskakanja srca.

To je stanje koje se obično ne viđa kod srednjovječnih žena. Jedna međunarodna grupa istraživača željela je da sazna zašto i provjerila je rezultate studije o ženskom zdravlju koja je rađena između 1993. i 2010. godine.

Podaci su sakupljeni od 35.000  žena čije je prosječno godište  bilo 53. Nijedna od njih nije imala prethodne probleme sa srcem. 

Ali, iznenađujuće je što su žene sa stalnom atrijalnom fibrilacijom imale  dvostruko veći rizik od smrti nego ostali. 

Doktor Dejvid Konen iz Univerzitetske bolnice u Bazelu i drugi istraživači željeli su da saznaju koji su faktori rizika za te žene, posebno za one koje su se smatrale zdravim.
"Ustanovili smo povećan rizik od smrti među ženama koje su imale atrijalnu fibrilaciju čak i kod onih koje su bile pod malim rizikom za dobijanje kardiovaskularnih bolesti na početku", rekao je on.

Kardiolog Kristina Albert iz Brigam bolnice u Bostonu u Masačusetsu bila je jedan od istraživača i kaže da je najvažnije pitanje da li je atrijalna fibrilacija stalna.

"Kada smo provjerili podatke o ženama koje su imale, kako mi to nazivamo, paroksizmalnu, odnosno grčevitu atrijalnu fibrilaciju, koja zapravo se naizmjenično javlja i nestaje, nismo ustanovili povećanje u ukupnom procentu smrtnosti", objasnila je ona.

Pacijenti se često tretiraju lijekovima za smanjenje krvnog pritiska, savjetuje im se da smanje nivo holesterola i da ne puše, javlja "Glas Amerike". 

Ženama i muškarcima koji osjećaju da imaju simptome atrijalne fibrilacije savjetuje se da posete svoje lekare radi adekvatnog tretmana.