Istraživanje
0

Sreća je zarazna

Sarajevo-x.com
Naučnici sa Harvarda posmatrali su skoro 5.000 pojedinaca kroz više od 20 godina kako bi otkrili ono što nas sve zanima - ključ sreće, te tako otkrili da, za razliku od tuge, sreća voli društvo.

Što to zapravo znači? Naime, naučnici su otrkili da se sreća širi poput lančane reakcije od jedne osobe na njegove ili njene prijatelje, a zatim na njihove prijatelje i tako dalje.

To znači da emocionalno stanje jedne osobe zavisi od emocionalnog stanja druge osobe, koju čak ne moramo ni direktno poznavati, ali se nalazi u našoj blizini. Što bliže nama žive naši prijatelji, efekat prenošenja sreće je veći, i obrnuto.

Tako npr., vaš prijatelj koji živi u krugu od 1-2 kilometra od vas ima 25% šanse da naslijedi vašu sreću, brat ili sestra imaju 14% šanse za upijanje malo vaše sreće, dok vaše komšije imaju šak 34% šanse da na njih pređe vaša sreća. Ono što je posebno iznenadilo naučnike jeste da prijatelj vašeg prijatelja opet ima 10% veće šanse za sreću, a opet njegov prijatelj 5.6% veće šanse da se osjeća sretnim.

Ovo pravilo ipak ne važi za tugu, tvrde naučnici. Ako je neka osoba tužna, "krivicu" za to nosi samo ta osoba.