Zdravlje
0

Spriječite opekotine od sunca

Sarajevo-x.com
Budite pametni i sigurni od štetnih sunčevih zraka ovog ljeta. Izaberite odgovarajuću zaštitu i pazite na svoju kožu. Slijedite savjete koje smo za vas pronašli na internetu i uživajte u ljetnom odmoru.

Izaberite kremu sa odgovarajućim zaštitnim faktorom

Ako ne planirate da sjedite u 'debelom hladu', kreme i losioni su neophodni za svakodnevnu upotrebu dok ste na odmoru i često se sunčate. Naravno da nam je svima cilj dobiti preplanuli ten, ali se uvijek upitajte po koju cijenu. Ulja ili kreme u spreju je lakše nanijeti i posebno su dobri za raspršivanje po mjestima koja imaju dlačice, kao što su ruke, noge, prsa ili leđa.

Koji zaštitni faktor je optimalan?

Dermatolozi upozoravaju da je današnje sunce toliko štetno da bi se krema sa zaštitnim faktorom 15 trebala nanositi svaki dan. To je najmanji zaštitni faktor koji si trebate priuštiti. Ako planirate provesti više sati na suncu, onda uzmite kremu sa SPF 30 ili većim.

Nanosite kremu svakih 150 minuta

Zavisno od osjetljivosti izaberite zaštitni faktor te kremu ili ulje nanosite što češće, posebno nakon kontakta s vodom i to ne samo dok se sunčate nego i kad skijate na vodi, šetate ili se igrate na plaži. Posebno zaštitite lice. Studije pokazuju da je rizik od opekotina veći ako prođe duže od 150 minuta prije novog nanošenja zaštitne kreme.

Nanesite kremu 30 minuta prije sunčanja

Neki od glavnih sastojaka djeluju tek pri dodiru s našom kožom, a ako vaša krema ili losion sadrže avobenzon ili oxibenzon za UVA zaštitu ili oktil salicilat za UVB zaštitu, nanesite ih pola sata prije izlaska na plažu.

Nosite odgovarajuću odjeću čak i kad ste u autu

Šteta koju ultraljubičasti zraci prouzrokuju je kumulativna, dakle svaki momenat koji provedete na suncu nezaštićeni se računa. Sunce je posebno jako kroz automobilsko staklo zato ne zanemarujte činjenicu da vam i tad treba zaštita, makar se više znojili.