Popaj je bio u pravu
0

Špinat jača mišiće

FENA
Rezultati nedavnog istraživanja dali su za pravo slavnom crtanom junaku Popaju koji je govorio da njegova snaga dolazi od špinata.

Naučnici predvođeni dr. Eddie Weitzbergom sa švedskog Instituta Karolinska, ustanovili su da svakodnevno uzimanje ovog povrća znatno snaži mišiće.

Porcija od 300 grama špinata smanjuje za pet posto količinu kisika koja je potrebna mišićima tokom vježbe. Efekat je tako moćan da se može osjetiti već nakon tri dana, piše londonski The Telegraph.

Tajna nije u gvožđu već u nitratima koje špinat sadrži u izobilju.

Ova jedinjenja efikasnije grade mitohondrije, naše male "energane".

"To je kao aditiv za gorivo za mišiće - čini da rade bolje i efikasnije", objašnjava dr. Weitzberg u studiji objavljenoj u magazinu Cell Metabolism.

Špinat je svojevremeno na Zapadu popularisao mornar Popaj, junak crtanih filmova koji je nastao početkom prošlog stoljeća. Svaki put kada bi upao u nepriliku, pojeo bi konzervu špinata, što mu je davalo snagu da se suprotstavi mnogo jačim neprijateljima.

Dugo se vjerovalo da je gvožđe u špinatu zaslužno za podsticanje snage. Naučnici, međutim, sada znaju da je to zahvaljujući nitratima.

"Popaj je zaista bio u pravu", kaže dr. Weitzberg.

Vjeruje se da špinat, latinski Spinacia oleracea, potiče iz Perzije (današnji Iran), a u Kinu je dospio u VII stoljeću nakon što ga je tamo, kao dar, poslao kralj Nepala. U Evropu je stigao tek u XI stoljeću kada su ga Maori donijeli u Španiju.