{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Španski grad uveo obavezne sate popodnevnog drijemanja

17.7.2015. u 16:29
459
77
Španski grad uveo obavezne sate popodnevnog drijemanja
459
Oko 1.400 stanovnika grada Adora u Španiji dobilo je naredbu da svakog dana od 14 do 17 sati provede u svojim domovima, po mogućnosti drijemajući.
Praksu popodnevne sieste uveo je gradonačelnik ovog grada u vrijeme velikih vrelina koje su se proširile Španijom te zabranio izlaske na ulice u vrijeme najjačeg sunca.

Naređeno je da ovaj period dana mora proticati u miru i tišini, TV i muzika moraju biti stišani ili isključeni, a djeca ne smiju galamiti.

"Međunarodne organizacije su naglasile važnost sieste - pola sata odmora se preporučuje", kazao je gradonačelnik Joan Faus za Telegraph.

Faus vjeruje da način života kakav je uobičajen za Ador odgovara ovim promjenama.

"Ovo je poljoprivredni kraj u kojem ljudi rano ustaju, a od podneva je nemoguće ostati vani zbog vrućina. Zbog toga ostanite na hladnoći svog doma, na zatvorenom i uključite klimauređaj", preporučio je građanima.

Policija svakog dana u 13:30 sati prođe gradom i putem velikih zvučnika razglasi početak sieste. Stanovništvo se uglavnom povinuje preporuci i spava.

Naučne studije pokazuju da popodnevno drijemanje smanjuje stres i podiže imunitet organizma. NASA je procijenila da je idealna dužina sieste 26 minuta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: