Španski grad uveo obavezne sate popodnevnog drijemanja

Klix.ba
17.7.2015. u 16:29
459
77
Španski grad uveo obavezne sate popodnevnog drijemanja
459
1/5 Foto: EPA
2/5 Foto: EPA
3/5 Ador
4/5 Ador na mapi Španije
5/5 Ador
Oko 1.400 stanovnika grada Adora u Španiji dobilo je naredbu da svakog dana od 14 do 17 sati provede u svojim domovima, po mogućnosti drijemajući.
Praksu popodnevne sieste uveo je gradonačelnik ovog grada u vrijeme velikih vrelina koje su se proširile Španijom te zabranio izlaske na ulice u vrijeme najjačeg sunca.

Naređeno je da ovaj period dana mora proticati u miru i tišini, TV i muzika moraju biti stišani ili isključeni, a djeca ne smiju galamiti.

"Međunarodne organizacije su naglasile važnost sieste - pola sata odmora se preporučuje", kazao je gradonačelnik Joan Faus za Telegraph.

Faus vjeruje da način života kakav je uobičajen za Ador odgovara ovim promjenama.

"Ovo je poljoprivredni kraj u kojem ljudi rano ustaju, a od podneva je nemoguće ostati vani zbog vrućina. Zbog toga ostanite na hladnoći svog doma, na zatvorenom i uključite klimauređaj", preporučio je građanima.

Policija svakog dana u 13:30 sati prođe gradom i putem velikih zvučnika razglasi početak sieste. Stanovništvo se uglavnom povinuje preporuci i spava.

Naučne studije pokazuju da popodnevno drijemanje smanjuje stres i podiže imunitet organizma. NASA je procijenila da je idealna dužina sieste 26 minuta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (77)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: