{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šoping produžava život

S
7.4.2011. u 14:47
9
3
Šoping produžava život
9
Šoping produžava život
Šoping produžuje život, poručuju naučnici s Tajvana, koji su proveli istraživanje među muškarcima i ženama koji su svakodnevno išli u kupovinu i utvrdili da su duže živjeli od onih koji su izbjegavali "šoping terapiju".
Kupovina može produžiti druženje, vježbanje i prilika je za zdravu prehranu, piše u časopisu Journal of Epidemiology & Community Health. Britanski profesor David Oliver je rekao da to ima smisla, jer šoping uključuje tjelesne aktivnosti, socijalne interakcije i održava mentalnu aktivnost.

U istraživanju objavljenom u online akademskom časopisu, naučnici predvođeni doktorom Yu-Hungom Changom iz Tajvana, proučavali su gotovo 2.000 muškaraca i žena u dobi od 65 i više godina, koji su živjeli u svojim domovima. Došli su do saznanja da su oni koji su redovno išli u šoping živjeli duže, za razliku od onih koji su to činili jednom sedmično ili rjeđe.

Kupovina može biti dobar prijedlog za one koji su u dobrom zdravlju, ali i samo sugerisanje šopinga može poboljšati zdravlje.

"Šoping često predstavlja psihološko zadovoljstvo. U poređenju s drugim načinima trošenja slobodnog vremena, kao što je vježbanje, koje obično zahtijeva motivaciju, a ponekad i stručnu pomoć, šoping je mnogo jednostavnija aktivnost", kažu istraživači.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: